Trebević mami sve više turista, sezona traje cijelu godinu

Vijesti 02. jul 201712:45 > 21:07
N1

Turistička sezona na Trebeviću traje skoro tokom cijele godine. Sve je više turista ali i domaćih posjetilaca.

Bijeg iz svakodnevnice u zdraviji i mirniji kraj, ili pak nova avantura te historijski čas, Trebević iz godine u godinu mami sve više posjetilaca. U infrastrukturu Trebevića se proteklih godina dosta ulagalo što pokazuju i mnogobrojni ugostiteljski objekti ali i sadržaji koje nude.

Najviše turista dolazi iz Sarajeva i naravno iz regije, a što se tiče inozemstva, imamo veliku posjećenost Arapa, naših ljudi koji žive u Evropi i svijetu ali i naravno drugih turista. Mi smo se posebno orijentisali na sadržaje za djecu tako da imamo dvije igraonice na otvorenom, bicikla, streličarstvo, terene za mali fudbal, odbojku, košarku, gumene lopte koje imate priliku da vidite i gastronomska ponuda koja je bogata na cijelom Trebeviću“, istakao je Nikola Čvoro, PR Centra za odmor i rekreaciju “Brus”.

Mnogi se Trebevića sjećaju iz mladih studentskih dana, te su se uputili ka njemu nakon skoro 30 godina.

Divno je, prijatno sam iznenađen. Odlično je ovo napravljeno i imam namjeru sljedeće sedmice dovesti porodicu i djecu da se tu igraju i da malo uživamo u ovim blagodatima. Ovo treba koristiti što češće i što više“, komentar je Seada Handže.

Naravno da nam je svima najdraža priroda. Svi koji živimo u velikim gradovima smo je željni, ali jednako tako se našim kolegicama koje su povele svoju malu raju, dječicu, dopadaju parkići i svi uslovi za zabavu koje zaista Trebević nudi. Kod nas nešto starijih on budi naravno i emocije“, kazala je Indira Buljubašić.

Dok Sarajlije pretežno uživaju u sadržajima, stranim turistima je historija ono što Trebević čini posebnim.

Historija je jako zanimljiva. Imamo još samo nekoliko dana ovdje tako da želimo što više historijskih stvari. Da imamo malo više vremena, bilo bi lijepo vidjeti i moderna obilježja“, kazali su Jakov i Vera iz Finske.

Popeli smo se na opservatorij, penjali smo se bob stazom. Bilo je jako zanimljivo jer mi se sviđaju stvari koje su starije i koje su miks starog i novog. Sviđaju nam se i kafići i to kako su u prirodi i imaju pogled na cijeli grad“, navela je Marina iz SAD-a.

Ipak, najviše emocija kod posjetilaca izaziva spomen bob staze i Trebevičke žičare koje i nakon više od 20 godina nakon rata stoje potpuno netaknute. No to je pak turistima ogromna historijska atrakcija, dok je Bosancima i Hercegovcima još uvijek nezaliječena rana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.