Ima li zakonskog osnova za proglašenje elementarne nepogode?

Vijesti 04. jul 201719:18 > 19:27
N1

Dvadesetprvog juna u Općini Novi grad u Sarajevu proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Stanje elementarne nepogode u Općini Novi Grad Sarajevo proglasio je općinski načelnik ne zbog vremenskih neprilika, već zbog visoke trave. Riječ je navodi načelnik Semir Efendić o brzom rastu trave uslijed velikog vodenog taloga u proteklom periodu, kao i nemogućnost KJKP PARK-a da odgovori na nastalu situaciju.

“Što se tiče konkretno problema u Novom Gradu, naši ljudi su i prije ove same akcije i prije aktualizacije ovog problema, radili na način da su radili i tokom vikenda i da su kosili i površine koje nisu u našoj nadležnosti jer mi imamo godišnji projekat koji podrazumijeva uređenje i čiščenje na području šest općina u KS, među kojima je i Novi Grad”, saopšteno je iz “Parka”.

Podsjećamo, u slučaju proglašenja elementarne nepogode stvara se mogućnost neplanskog raspolaganja budžetskim sredstvima i sredstvima civilne zaštite. No pak, iz FUCZ-a o nastaloj situaciji ne znaju puno.

“Nije proglašena nikakvo stanje prirodne nepogode. Da bi to bilo donešeno mora se organizovati sjednica štaba, donijet se odluka koja se potpiše i kao takva dostavlja se dalje na postupanje. Ja još nisam vidio tu odluku.”, kazao je Fahrudin Solak.

Ima li zakonskog osnova za ovakav postupak, provjerila je Nejra Selimović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.