Moore: Trećeg entiteta neće biti

Vijesti 05. jul 201708:58 > 09:01
Anadolija

Godinama unazad međunarodna zajednica jasno govori da treći entitet ne dolazi u obzir. Jasno je da se mora riješiti presuda Sejdić -Finci, što podrazumijeva promjenu Ustava BiH.

Postoje različiti prijedlozi, na stolu je i prijedlog izmjene Izbornog zakona od Hrvatskog narodnog sabora. Rješenja treba tražiti, ali treći entitet ne dolazi u obzir, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Upitan da li je međunarodnoj zajednici prihvatljivo više izbornih jedinica, s obzirom na to da drugi politički subjekti u tome vide legalizaciju trećeg entiteta, kazao je da postoji prijedlog HDZ-a, a trebalo bi dobiti prijedlog SDA ili drugih stranaka.

Mi smo partneri radne grupe koja govori o Izbornom zakonu. Ima više mogućnosti da se riješi taj problem“, naveo je.

Komentirajući mogućnost blokade implementacije rezultata narednih izbora, Moore je rekao da još uvijek imamo rok do kada se može promijeniti Izborni zakon, još puno mjeseci.

Ne želim isključiti mogućnost da će se naći kompromis. Ako neko misli da je opcija odgadanje izbora, to ne dolazi u obzir. Šta će se zaista desiti, ne želim špekulisati“, istaknuo je.

Po njegovim riječima, za ljude u BiH prioritet je nezaposlenost, oni znaju da neće biti rata, dosta im je slušati ratnu retoriku ili od domaćih političara ili stranih “stručnjaka” i već su navikli da je to dio predizborne kampanje.

U cijeloj regiji postoje slični problemi, ali narod zna da rata neće biti“, rekao je Moore za “Oslobođenje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.