''Misteriozne'' mrlje pojavile se na Jablaničkom jezeru

Vijesti 05. jul 201719:46 > 19:50
N1 / Arhiv

Federalna uprava civilne zaštite jutros je obaviještena da se na području Općine Konjic na jednom dijelu Jablaničkog jezera, nalaze nepoznate i velike mrlje.

Ekipe su uskoro izašle na teren, obaviještena je policija koja je načinila zapisnik. Još uvijek nije poznato o kakvim je mrljama riječ, a kako je za N1 kazala Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite, sumnja se da je riječ o naftnim mrljama.

”Čula sam se s kolegama iz Civilne zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona i Civilne zaštite općine Konjic. Nama je jutros jedan građanin koji tamo živi prijavio da se na lokaciji Čelebića nalaze neke mrlje u Jablaničkom jezeru. Uputili smo poziv našoj Civilnoj zaštiti u Općini Konjic, pomoćnik načelnika je izašao na teren i pozvao policiju. Policija je ustanovila da se vjerovatno radi o naftnim mrljama. Oni su potom pozvali sanitarnu inspekciju koja će u naredna dva-tri dana napraviti analizu i u skladu s tim provesti potrebnu proceduru”, kazala je ona.

Naglasila je da se može samo pretpostaviti o kakvim je mrljama riječ i da će sve informacije biti poznate nakon što bude okončana analiza vode.

 ”Sumnja se da je u pitanju naftna mrlja. Moguće je da se radi o mrljama koje se pojavljuju svake godine, ali bez analize uzoraka, radi se samo insinuacijama”, dodala je ona.

Više informacija bit će objavljeno naknadno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.