Slijedi li politički haos nakon odluke Ustavnog suda BiH

Vijesti 06. jul 201717:21 > 18:24
N1

Ustavni sud BiH danas je odbacio zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH. Kako su ranije najavili zvaničnici iz Republike Srpske, uslijedit će politički haos ukoliko zahtjevi ne budu usvojeni.

Uoči sjednice predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zaprijetio da će pravi politički haos nastati tek ako Ustavni sud BiH donese neku drugu odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

Dodik je prije dva dana novinarima u Banjaluci izjavio da je riječ o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, “čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i oni ugroženi”.

“Ako se utvrdi da to jeste, onda to govori da ova zemlja nema nikakvog smisla i da nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH”, smatra predsjednik Republike Srpske.

On je tada dodao da je, čim je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila apelaciju, očekivao da bude ukinuto obilježavanje 1. marta i 25. novembra.

Nemaju šta drugo, kada su se drznuli da nama to urade za 9. januar”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je uoči odluke Ustavnog suda BiH da smatra da bi bilo logično da se Ustavni sud BiH i prema apelacijama iz RS-a, o ocjeni ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH i 25. novembra Danom državnosti BiH, postavi isto kao što se postavio prema 9.januaru.

“Bilo bi logično da i te apelacije razmatra u istom kontekstu i ravni”, rekao je Čubrilović.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić kazao je da će današnja Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine – značiti novu komplikaciju političkih odnosa u BiH. Čavić je ocijenio da Odluka ima politički karakter.

”Odluka Ustavnog suda nažalost ima politički karakter kao i ona o slučaju dana Republike. Tematika je ista. U svakom slučaju još jedna komplikacija za političke odnose u ovoj zemlji”, rekao je poslanik u Narodnoj skupštini RS-a u razgovoru za BiH.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH da odbije kao neosnovane apelacije poslanika iz RS o 1. martu i 25. novembru otvorena nova kriza, te “na direktan i rigidan način potvrđeno da u BiH vladaju šerijatska pravila”.

Stevandić je ocijenio da ovakva odluka predstavlja kraj iluzije o ravnopravnosti jer je nametnuta potpuna neravnopravnost koja nije u skladu sa interesima entiteta i naroda. On je rekao da će Srpska ovakvu odluku pametno protumačiti, kao da je njome legalizovana odluka o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, jer ova odluka Ustavnog suda BiH, ukoliko se poziva na ravnopravnost, znači i da je 9. januar apsolutno legalan i da su oni pogriješili, a u suprotnom od danas je u BiH na snazi šerijat.

“Jednom narodu osporena su istorijska i kulturološka prava, što je drugom dozvoljeno, čime ih stavljaju u istu situaciju kao i kada je riječ o tretmanu žrtava koje su, takođe, u neravnopravnom položaju. Stratišta srpskog naroda u Federaciji BiH ne mogu da se obilježe, dok su, sa druge strane, srpski predstavnici obišli Potočare i pokazali poštovanje”, rekao je Stevandić. 

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je Srni da će današnja odluka Ustavnog suda BiH o 1. martu i 25. novembru proizvesti vrlo bolne osjećaje u RS jer se njom pokušavaju potvrditi dva dana koja su bila pogubna za Srbe u BiH. 

“Izuzetno smo nezadovoljni zbog odluke Ustavnog suda. Zato smo i govorili da je bitno da se promijene struktura rada i način donošenja odluka u tom sudu da bi ta pravna institucija bila u potpunosti vlasništvo domaćih sudija”, rekao je Borenović i dodao da u tom slučaju odluke ne bi bile donošene preglasavanjem, već uz saglasnost sudija koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda i iz oba entiteta.

Odluku Ustavnog suda BiH o zahtjevu 30 poslanika NSRS možete pročitati na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.