Potpuno blokiran magistralni put u Neumu

Vijesti 07. jul 201711:33 > 11:36
N1

Uspostava šengenskog režima na granicama s Hrvatskom velike probleme izazvala je stanovništvu u Neumu.

Zbog toga su članovi udruženja građana “Naš Neum” danas organizovali mirni protest i blokirali magistralni put M-17 kako bi ukazali na nemogućnost odvijanja normalne saobraćajne komunikacije građana Neuma, ali i svih onih koji kroz Neum prolaze, zbog saobraćajnih gužvi prema graničnim prijelazima Klek-Neum i Neum II-Zaton Doli.

Na čelu s predsjednikom Udruženja “Naš Neum” Daliborom Krešićem frustrirani prometnom izoliranošću svoga mjesta, su blokadu Jadranske magistrale najavljivali u više navrata, a današnji potez kako kažu im je očajnički, jer nisu imali drugog načina pokazali svekolikoj javnosti koje probleme ljeti proživljavaju, zbog ignorantskog ponašanja predstavnika vlasti prema njihovim problemima.

Ovaj prosvjed danas je zbog nemogućnosti komunikacije što na hrvatsku stranu put Splita, što prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti, prema Čapljini i Mostaru. Građani Neuma su u ljetnoj sezonu u jako teškoj situaciju jer satima čekaju na graničnim prijelazima. Za vrijeme trajanja turističke sezone, građani Neuma, za odlazak bilo gdje su prisiljeni čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život i automobil na uskoj i opasnoj seoskoj cesti preko Svitave i tako svake godine tijekom turističke sezone“, razlog je današnjeg pothvata rekao je za Krešić.

Jadranska magistrala u središtu Neuma blokirana je u 11 sati na svega petnaestak minuta, iako je obustava prometa bila najavljena na pola sata, a “začepila” je promet iz ostatka Hrvatske prema Dubrovniku i obratno, te izazvala ogromne probleme.

Organizatori protesta poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj prometnoj izolaciji koja se manifestira kroz dvije (uskoro potpuno) Schengenske granice te strašno lošu cestu preko Svitave izgrađenu zapravo za potrebe tamošnje hidroelektrane, a ne da bude glavna poveznica jedinog bh. grada na moru s ostatkom države.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.