Učesnik Marša mira: Tresem se, drhtim kao prut

Vijesti 10. jul 201717:56 > 18:20
N1

Nekoliko hiljada učesnika "Marša mira" stigli su danas oko 17:30 sati u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari nakon tri dana pješačenja trasom dugom 100 kilometara kojom su 1995. godine pješačili Srebreničani nadajući se prelasku na slobodnu teritoriju.

Jedan od učesnika ”Marša mira” Suljo Hamzabegović za N1 je kazao da nije bilo lako izdržati ovaj put, ali da motiv nije bilo teško pronaći.

”Bilo je žestoko i sunčano, teško vrijeme. Meni nije prvi put da idem. Moj brat je ovdje stradao, sve su to bili nevini ljudi koji nikome nisu mislili zla, mislili su samo kako doći do svojih porodica. I onda čovjek ima takav motiv, nismo osjećali ni glad ni žeđ, ni umor posebno”, kazao je on.

Potom je govorio o osjećaju po dolasku u Potočare.

”Tresem se, drhtim kao put kad dođem ovdje. Obavezno ću učestvovati i iduće godine”, rekao je jedan od učesnika Marša mira.

Drugi sudionik Marša mira, iz Jajca, za N1 je kazao da predvodi ekipu od 50 učesnika, desetu godinu zaredom.

Ne može biti teško kada je Marš mira u pitanju. Spreman sam se odmah vratiti nazad da napravim istu relaciju. Genocid u Srebrenici je jedinstven genocid u svijetu, to se ne smije zaboraviti i mora se pamtiti. Ja ću biti učesnik dok sam živ.

Na pitanje koja je dionica puta najteža, ističe da je to bio treći dan puta.

Treći dan je najteži jer se najviše hoda po suncu. Nema puno hlada, ali svi izdrže. Ovo je neopisivo, tu nema nikoga da može ovo objasniti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.