Zulum za N1: Što topliju odjeću za doček Nove godine

Vijesti 30. dec 201422:29 > 22:38
N1

Pred BiH su tri dana s narandžastim alarmom, a u Srbiji je čak izdano crveno upozorenje.

Meteorolozi najavljuju da stanovništvu prijeti visok rizik i pojava od smrzavanja, promrzlina, čak i od smrti. Mogu se očekivati i problemi u snadbijevanju električnom energijom, u saobraćaju, kao i štete u šumarstvu.

Dženan Zulum, klimatolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda gostovao je u Dnevniku N1 gdje je govorio o minusima i jakoj ovogodišnjoj zimi.

Zulum je istakao da će se veoma hladno vrijeme u BiH zadržati i naredna tri do četiri dana.

“Posljednjeg dana 2014. jutarnje temperature kretat će se od -16 stepeni do -9, na jugu do -2, na planinama do -20. U Sarajevu će se jutarnje temperature kretati od -14 do maksimalnih -8 stepeni”, naveo je gost Dnevnika N1 i dodao da će prvi dan 2015. biti “veoma hladan”, a minimalne temperature bi se mogle “spuštati i do -30 stepeni” na području Sokoca, Han Pjeska i Mrazištu kod Malog polja na Igmanu.

“Za dane vikenda očekuje se toplije vrijeme, tako da bi maksimalne temperature i u centralnim i sjevernim krajevima BiH mogle da pređu u plus”, optimističan je bio klimatolog.

Zulum je istakao da bi i pored ovih nekoliko hladnijih dana “zima trebala biti nešto toplija u odnosu na višegodišnje vrijednosti”.

“Decembar je bio topliji i za tri stepena u odnosu na prosjeke”, rekao je gost Dnevnika N1.

Zulum je na pitanje kako će se obući građani koji dočekuju Novu godinu na otvorenom konstatovao da “nije doktor”, ali da podaci o temperaturama ispod -15stepeni, odnosno -30 na planinama, sami dovoljno govore.

“Građani bi se morali znatno toplije obući u odnosu na običajene temperature koje smo imali prethodnih Novih godina”, zaključio je bio Zulum.