Selimović: Priznavanje genocida bitno i za Srbiju, RS i BiH

Vijesti 11. jul 201709:52 > 10:03
N1

Jasenko Selimović, zastupnik u Evropskom parlamentu, javio se u Novi dan iz Brisela te je govorio o tome kako se današnji dan - 22. godišnjica od genocida u Srebrenici - obilježava u tom gradu.

Čini mi se da je taj pojam Srebrenice i genocida koji se desio u Evropi važna stvar i primjećuje se i u Evropskom parlamentu. Prošle sedmice smo imali debatu o tome i tražio sam od Srbije i Republike Srpske da priznaju šta se desilo jer je to neophodno i vidio sam da u Evropskom parlamentu postoji podrška za to“, istakao je Selimović.

O tome koliko je bitno priznavanje genocida na teritoriji cijele BiH je kazao: “Čini mi se da bez priznavanja onoga što se desilo nema nikakve zajedničke budućnosti i RS i Srbija moraju da priznaju genocid da time ne bi vrijeđali ponovo ljude koji su preživjeli genocid ili žrtve genocida. Bitno je i za budućnost Srbije, RS i cijele BiH“.

Na pitanje koliko je bitno priznavanje genocida u Srebrenici za ulazak BiH u EU je rekao: “To je jedan od uslova i saradnja sa Haškim tribunalom i priznavanje genocida i to ne samo od BiH nego i ostalih zemalja regiona. Ne treba se s tim igrati, to je neljudski, to su žrtve sa kojima se ne terba igrati. Potrebno je staviti tačku na to i priznati. Na srebreničkom groblju ima 149 Selimovića i ja ne znam ništa o tim ljudima – ni ko su ni odakle su, a to nisu ni znali ni oni koji su napravili genocid nad njima, jer je cilj njihov ubiti svakog iz porodice i da nijedan ne preživi. Svako u BiH ima nekoga ko je povezan sa tim šta se desilo u Srebrenici“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.