Zijo Ribić: Ima pravde, ako ne ovdje, onda na onom svijetu

Vijesti 12. jul 201719:11 > 19:45
N1

Zijo Ribić, kao osmogodišnji dječak preživio je egzekuciju u kojoj su ubijeni njegov otac, majka koja je bila u poodmakloj trudnoći, šest sestara i dvogodišnji brat i bačeni u jamu Hamzići.

Ziju su uboli nožem, upucali i bacili u jamu. Čudom je preživio. Danas je ukopao brata Sabriju i sestru Ismetu. Imali su dvije i tri godine kada su strijeljani.

Destočlana porodica Ribić mirno je živjela u selu Skočić do jula 1992. Članovi paravojne formacije „Simini četnici“ došli su i zatekli tridesetak Roma na kojima su se iživljavali, a kasnije ih poubijali. Ova grupa 2013. osuđena je na ukupno 73 godine zatvora, a 2015. oslobođena.

Gubim nadu. Gubim nadu za tu pravdu jer vrlo malo se radi na ovom pitanju, pogotovo za romski narod. Ali kao što kažem uvijek, ima pravde. Ako ne ovdje, onda na onom svijetu. Svako će dobiti svoje mjesto gore kako je zaslužio ovdje“, izjavio je Zijo Ribić, amidžić Zije Ribića.

Zijo je preživio i metak i nož i pobjegao iz jame Hamzići. Romi koji su uspjeli prije izaći iz sela, spasili su se.

Vidjelo se šta se radi. Onda smo svi iz sela pošli, pa smo se vratili. Onda smo drugi put otišli. Oni koji su ostali evo šta se desilo“, rekao je Ramiz Ribić.

Oko 30 romskih kuća je nekada bilo u Skočiću. Oni koji bi htjeli doći, više nemaju gdje. Ostale su im samo uspomene i ništa više.

Lijep je život bio. Svako je imao svoju kuću i njive. Sijali smo, orali smo. Imali krave i bikove.Sve smo imali“, rekao je Mehmedalija Ribić, amidža Zije Ribića.

Zijo traga za kostima još jedne sestre. I nakon svih strahota koje je preživio, Zijo ne mrzi. Kaže da mržnja ne donosi bolju budućnost. Iz tegobne prošlosti pokušava pamtiti samo lijepe stvari.

Moja sjećanja ostat će najbolja što su bila. Kada sam se igrao sa svojim sestrama, kad se brat rodio. I sa rođacima i komšijama kad sam se igrao i po snijegu i po ovom suncu.I kad smo išli u njivu da beremo i sadimo“, dodao je Zijo Ribić.

Ovdje u Skočiću gdje su nekada živjeli Romi, bilo je puno života, djece, igre. Tokom ratnih zbivanja, oni koji su ostali, svi su ubijeni. Preživio je samo Zijo Ribić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.