"Mizerno spora" izgradnja puteva, ceste odnose živote…

Vijesti 13. jul 201718:14 > 19:09
N1

Loša putna infrastruktura na popisu je ključnih uzročnika saobraćajnih nezgoda. Dok njihov broj u Bosni i Hercegovini raste, brzih saobraćajnica i dionica autoputa više nema nego što ima.

Izostankom bosanskohercegovačkog potpisa na Ugovor o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, posljedično, ni mašine neće raditi na odobrenim dionicama autoputa na Koridoru Vc. Bez potpisa nema sredstva. I to za:

1. Dionicu autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, ukupne vrijednosti 83,9 miliona evra, uz grant sredstva za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 15,9 miliona evra

2. Druga dionica je Zenica-Gračanica ukupne vrijednosti 66,9 miliona era, a grant sredstva za Bosnu i Hercegovinu su 11,8 miliona evra

3. Treća dionica je Johovac-Rudanka ukupne investicione vrijednosti 80 miliona evra uz odobrena grant sredstva u iznosu od 15,3 miliona evra

Nije zanemariv broj bh. stručnjaka koji su učestvovali u izradi planske dokumentacije za nekoliko dionica autoputa na Koridoru Vc. Inžinjer građevinarstva Tarik Kupusović jedan je od njih. Smatra da isključivo politiku, a ne struku treba pitati – zašto se gradi “mizerno sporo”…

Godine prolaze, decenije su već prošle, a mi imamo taj jedan komadić autoputa koji dobro služi na ovom malom dijelu i prometno je ovo od Zenice do Sarajeva, ali to je samo jedan komadić, to nije ni 5%, ni 10% od onoga što bi ukupno trebalo. A da ne govorimo o magistralnom i lokalnim cestama koje se toliko slabo održavaju i koje su postale opasna mjesta čak i kad nema gustog saobraćaja jer je toliko oštećen asfalt, krivine, klizišta i sve druge stvari”, komentarisao je Tarik Kupusović, inžinjer građevinarstva.

Loša putna infrastruktura na visokom je mjestu ljestvice glavnih uzročnika saobraćajnih nesreća. Na nužnost modernizacije stalno upozoravaju iz saobraćajne struke. Za prvih šest mjeseci ove godine samo na području Zenice, dijelu puteva kojim se saobraća do završetka dvije odobrene dionice autoputa, bilo je ukupno 917 saobraćajnih nezgoda. Od toga 11 sa teže povrijeđenim osobama i jedna sa smrtnim ishodom. U Republici Srpskoj poginula je 31 osoba u prvih pet mjeseci ove godine. Bilo je više od 39.500 hiljada saobraćajnih nezgoda u BiH prošle godine. Poginula je 321 osoba, a u posljednjih 10 godina više od 3.5 hiljade.

Saobraćaj je glavni izvor opasnosti, saobraćaj je postao jedno opasno okruženje za čovjeka. Evo vi ste rekli zadnjih 10 godina 3.5 hiljade, a ja kažem da je preko 5 hiljada zadnjih 15 godina poginulo. Ovo je jedna strašna brojka i ako uzmete da je oko 80 hiljada ranjeno, onda vidite da je to jedna armija ljudi. Ako uzmete dalje da radno sposobne osobe upravljaju vozilom onda je još porazno više”, istakao je Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj.

Dok broj saobraćajnih nesreća raste, autoputa u BiH koji bi, kako se procjenjuje, značajno smanjio broj nezgoda – više nema nego što ima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.