Provjerili smo kako izgleda proces uništavanja municije

Vijesti 14. jul 201716:55 > 20:45
N1

U Sarajevu je potpisan ugovor za projekat "EU STAR" koji za cilj ima smanjenje viškova naoružanja i bezbjedno skladištenje municije u BiH, za koji je EU obezbijedila oko 2,8 miliona evra.

Projekat “EU STAR” u potpunosti finansira EU, a realizovaće ga UNDP, u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i Euforom, do decembra 2019. godine.

Sedamnaest hiljada tona – toliko Bosna i Hercegovina ima viškova naoružanja, koje prijeti sigurnosti njenog stanovništva. Sva ta municija, naoružanje, bombe, čuvaju se u skladištima, koja su svojevrsne tempirane bombe.

Ukoliko bh. vlasti žele da se riješe opasnosti, ali i ispune jedan od uvjeta za aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u, sva ta municija mora biti uništena.

Ugovor koji je upravo potpisan, omogućiće početak uništavanja 3.000 tona nestabilne municije u specijalizovanim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

To je bitan projekat ne samo sa aspekta Ministarstva obrane, nego i sa aspekta sigurnosti ovoga dijela Jugoistočne Evrope”, kazala je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Nestabilna municija u BiH čuva se u 12 skladišta širom zemlje, a proces uništavanja nadziru i pomažu UNDP i EUFOR.

Komandant EUFOR-a general-major Anton Valdner: “Isto tako ćemo u bliskoj saradnji sa UNDP-em, organizovati nekoliko projekata, poput prevoza i uništavanja municije.”

Oružane snage BiH do sada su uništile 1.800 tona razne municije, ali se proces treba ubrzati.

Važnost se ogleda u nastavku uništavanja nestabilne municije, i to nekih 17 hiljada tona koliko je u BiH, a plan je ovim projektom smanjiti ispod 10 hiljada tona“, kazao je Lars-Gunnar Wigemark.

Stručnjaci upozoravaju da nestabilna municija koja se godinama čuva u skladištima može biti vrlo opasna, te da bi u slučaju eksplozije, cijela regija oko skladišta bila kontaminirana. Proces uništenja odvija se na tri lokacije. Jednu od nih posjetila je i naša ekipa.

Municija spremna za uništavanje pod strogim je nadzorom u jednom od skladišta Troma Doboj. Potrebne količine stižu u pogon za delaboraciju. Trajanje procesa zavisi od kalibra. Za jedan metak potrebno je 10-ak minuta, a radi se raspakivanje, pregled, rastavljanje od čahure, istresanje baruta.

Izdvojeni barut ide na analizu. Sve se radi u laboratoriji. Proces određivanja statusa baruta traje od 6-7 dana. Određuje se da li je ili nije u stabilnom stanju. Uzorci baruta razlažu se specijalnim razrjeđivačima.

Već imamo jasnu reakciju da je u pitanju dvobazni barut koji u sebi ima, pretpostavljam, nitroglicerin i nitrocelulozu. Crvena boja u našem slučaju govori da su u pitanju dvije baze“, rekao je Raif Hadžić, podoficir za hemijsku analizu baruta.

Barut koji je nestabilan transportuje se do poligona za spaljivanje. Proces traje kratko. Potom se na posebnom prostoru vrši ispaljivanje čahura.

Proces delaboracije završava deformacijom, popularno – onesposobljavanjem čahure koja se nakon toga može iskoristiti samo kao sekundarna sirovina.

Osim u Tromu Doboj, demilitarizacija se radi na poligonu u Glamoču i preduzeću Pretis u Vogošći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.