Ambasada Francuske u BiH obilježila nacionalni praznik

Vijesti 14. jul 201721:31 > 21:38
Pixabay.com

Francuska Ambasada u BiH obilježila je večeras u Sarajevu nacionalni praznik Francuske - 14. juli, u znak sjećanja na pad Bastilje.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson istakao je, obraćajući se brojnim zvanicama, da Francuska ima prijateljske odnose sa svim institucijama u BiH i da namjerava da proširi saradnju na više nivoa.

Živimo u umreženom svijetu, kompaktnijem usljed geografske blizine, a BiH je, ako ne u EU, već u Evropi. Ona je naš susjed, vrlo blizak susjed“, rekao je Guillaume Rousson.

On je napomenuo da se Francuska na Samitu o zapadnom Balkanu, koji je održan 12. jula u Trstu u okviru berlinskog procesa snažno angažovala da podrži balkanski region na evropskom putu, u skladu sa situacijom i političkom voljom svake zemlje pojedinačno.

Prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovali su predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori, predstavnici vjerskih zajednica i kulturnog života u BiH.

Francuska danas obilježava Dan republike, u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava-tamnica Bastilja. U okviru obilježavanja ovog nacionalnog praznika, na Jelisejskim poljima održava se tradicionalna vojna parada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.