Dodik i bivši logoraši o krstu na Zlatištu

Vijesti 25. sep 201414:58 > 15:01
snsd.org

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne vidi razlog zašto Udruženje logoraša RS-a nema pravo da podigne krst u znak sjećanja na patnje koje su imali te ne vidi ni razlog zašto se "podigla tolika tenzija“ oko krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

Naveo  je da je krst podiglo Udruženje logoraša RS-a čija je to težnja bila već duže vrijeme.

“To je bio legitiman čin tog udruženja koje na taj način želi da iskaže svoje sjećanje prema patnjama. Moguće je da neke druge to iritira i podsjeća na neke druge patnje, ali ne vidim da bi danas u multietničkom i multivjerskom društvu kakvo je BiH treba da smeta nekome krst ili bilo šta drugo. Kao što znate i u RS-u ima drugih vjerskih obilježja i to niko nije dovodio u pitanje”, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da sve ove stvari treba rješavati na regularan način i da ne treba shvatati kao neki inat, jer bi onda svako vjersko obilježje trebalo tako proglašavati.

Mišljenja je da krst na Zlatištu treba “tamo da ostane dok se proceduralno ne omogući njegovo podizanje na pravi način”.

I predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je novinarima u Banjoj Luci da ova organizacija neće odustati od postavljanja spomen-obilježja stradalim Srbima u Sarajevu te naveo da će bilo koga ko pobijedi na predstojećim izborima u RS-u čekati ovaj problem.

Tvrdi da podizanje krsta na Zlatištu nema veze s izborima i najbolje je da se političari ni ne miješaju u to.

I potpredsjednik Saveza Boro Medić tvrdi da bi rješenje postojeće situacije bilo da visoki predstavnik deblokira stavljanje na raspolaganje kao državne imovine zemljišta na Zlatištu,  da bi ga nakon toga RS dodijelila Savezu logoraša radi podizanja spomen-crkve.

“Obećavamo da ćemo odustati od podizanja spomen-krsta ako nam se dozvoli da gradimo spomen-crkvu, jer spomen-krst onda nema smisla”, rekao je Medić.