"Sine, nećeš me više nikad ni poljubiti. I tako je i bilo"

N1

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice "Škorpioni" prije 22 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina.

Svog sina Nura Alispahić posljednji put je vidjela 11. jula 1995. godine. Šest dana kasnije, u blizini Trnova, ubijaju ga pripadnici paravojne jedinice “Škorpioni”, zajedno sa još petoricom bošnjačkih civila. Njen sin Azmir imao je šesnaest godina kada je ubijen.

Bio se vratio i ja sam ga pitala zašto se vratio. Rekao mi je da se vratio jer me nije poljubio. Tad sam mu rekla: ‘Moj sine, nećeš me više nikad ni poljubiti’. I tako je i bilo. Niti sam ga vidjela niti išta, sve dok snimak nije izašao na televiziji. Nema ga više, i eto“, kroz suze se prisjetila Nura.

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su i snimili. Snimak je javnosti postao dostupan tokom suđenja Slobodanu Miloševiću u Haagu 2005. godine. Mučenje i pucnji u leđa nedužnih ljudi obišli su i zgrozili cijeli svijet.

Mog sam supruga posljednji put vidjela 1995. kad sam morala napustiti svoje mjesto – kad njemu nije dato da izađe iz Srebrenice preko Kravice. To zna svako, i sud i zakon“, rekla nam je Vahida Delić, supruga ubijenog Juse Delića.

Za zločin u Trnovu, 2007. godine pred Srbijanskim pravosuđem, zapovjednik i još tri bivša pripadnika Škorpiona osuđeni su na ukupno 58 godina zatvora, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe.

Ratni zločin uvijek je manje teško prolazio nego klasično krivično djelo ubistva. Za klasično ubistvo ovdje se dobija 40 godina, a za ratni zločin najveća kazna je 20 godina zatvora. Presuda je na kraju donijela jednu tešku nepravdu. U trenutku kada je sudija obrazlagala presudu, ona je rekla da nema dokaza da su šestorica muslimana zarobljenici iz Srebrenice“, navela je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Dvadeset i dvije godine nakon gubitka svojih najbližih, na mjestu njihovog stradanja zasadili su šest stabala jabuke. Simbolično, u spomen na šest nevino nastradalih dječaka i muškaraca. Porodice žrtava nadaju se da će što prije na ovom mjestu, umjesto jabuka, biti postavljeno spomen-obilježje žrtvama zločina “Škorpiona”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.