Haljevac: Zašto je Sarajevu potreban Trg Nijaza Durakovića

Vijesti 24. jul 201717:08 > 17:12
N1

Akademski slikar Sulejman Haljevac Memo gostovao je u Danu uživo na N1 gdje je komentarisao inicijativu da se od parka Hastahana u naselju Marijin dvor preimenuje u Trg Nijaza Durakovića.

Naime, građani su prihvatili ovu inicijativu na skupu Mjesne zajednice Marijin dvor – Crni vrh, gdje je učestvovalo više od 100 gorađana.

Nekolicina je bila protiv ovog prijedloga – a Haljevac je kazao da je očekivao potporu građanstva, ali i njegovog kluba vijećnika u Općini.

“Krenulo je sa Savjetom, jednoglasno, svi su krenuli sa tim ‘dajte da se pomogne’. Postoje ovdje strane koje žele da bace neku mrlju na njega (Nijaza Durakovića). Građanima je dosta šuplje priče. Što se te inicijative tiče, sve smo odradili , imat ćemo Trg Nijaza Durakovića, a sada idu komisijice, Kanton…”, kazao je Haljevac za N1.

Popularni Memo je ocijenio i to da je na Balkanu “normalno da se prave problemi oko imena trgova”, aludirajući na situaciju u Zagrebu.

“Nijaz Duraković je profesor koji je stajao tu 1992. godine. Bio je ispravan, jasan i za suverenu BiH. Pomagao je nama djeci tokom rata tu, kasnije je toliko studenata prošlo. Bio je za Sarajevo, za BiH za Marijin dvor. Zaslužio je na mjestu gdje je tmurno, gdje ima svakakvih likova, krimogenih faca koje se vrte po toj Hastahani. Kada napravimo trg, biće video nadzor”, kazao je Sulejman Haljevac Memo.

Ova inicijativa je za dan sakupila 360 potpisa, a Haljevac kaže da želi građansku priču sa happy endom.

Inače, Haljevac je jako aktivan na društvenim mrežama, a komentarisao je i najzanimljivije tvitove danas.

Komentar društvenih mreža

Adis Nadarević ili Riđobrki je napisao: “Inzko se u Bostonu sastao sa Edinom Džekom. Ovom prilikom je istaknuta podrška navalnog reda AS Roma europskom putu Bosne i Hercegovine…”. Haljevac kaže da je po njegovom mišljenju “Inzko ispario”. “Više ni ne ruži nikoga”.

Mladi bh. fizičari su u Indoneziji osvojili srebro i pohvale, a novinar Armin Aljović je tvitao: “Mladi bh. fizičari na donacijama otišli u Indoneziju i osvojili srebreo. Bh. političari nam uglavnom donesu Givenchy – Silver Edition”.

Komentar Sulejmana Haljevca na ovaj tvit je: “Bruka. Svaka država mora da ulaže u mladost. Kada razmišljamo o matematičarima i fizičarima, oni moraju da imaju mjesto. Da im nastavimo školovanje, i da se sutra zaposle ovdje”.

“Republiko ništa ti ne brini brisaćemo granicu na Drini” slogan ovogodišnje Drinske regate. Komšije nikako da skuže da to ne ide gumicom”, glasi tvit Ćamila Durakovića, bivšeg načelnika Opštine Srebrenica.

Haljevac kaže da prati rad Ćamila Durakovića, te da shvata da je on povrijeđen. “Izgubio je svoje mjesto u Srebrenici. Vidio sam da je pozivao neke stranke da zajedno naprave ekipu ljudi. Uz njega sam”.

Tokom gostovanja na N1 Haljevac je poručio da je vrijeme da se gleda naprijed, da se prave dobre stvari.

“Nemojte nas stavljati u enklavu. Moja umjetnost umire ako sam samo ovdje. Želim da djeca obiđu planetu, a ne da pričaju šta je bilo prije 500 godina”.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.