BiH kandidat za EU u 2018.? Reakcija Lajčaka govori sve

Vijesti 24. jul 201717:41 > 17:42
N1

Ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je još u martu da će BiH do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti kandidatski status za EU.

“Ja se nadam da ćemo kraj ove godine dočekati sa dvije dobre i važne vijesti za BiH, to je kandidatski status i aktivacija MAP-a, što bi značilo, dakle, na neki način nepovratno, nereverzibilno stavljanje na tračnice euro-atlantskih integracija”, kazao je Denis Zvizdić 2. marta 2017. godine.

Sličan optimizam gaji i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je nedavno kazao da smatra da ukoliko se operativne grupe i politika usaglase, vrlo je realno da BiH u prvom kvartalu naredne godine dobije status kandidata.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u nekoliko navrata je govorio o tome da će BiH dobiti kandidatski status najkasnije do kraja 2017. godine. Međutim, Lajčak ne misli tako.

“Ne. Posebno ne u ovakvim odnosima”, rekao je Lajčak protekle sedmice. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.