Marić: Odnos SDA-SBB je klasična ljubavna drama

Vijesti 25. jul 201718:00 > 18:29
N1

Proteklih dana na bh. političkoj sceni brojna su dešavanja - raskidi koalicija, dogovori da će se i dalje dogovarati, prebacivanje krivice ko je kriv za nepotpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici, a s druge strane optimizam da se vraćamo na tračnice koje nas vode u članstvo u EU i NATO.

Aktuelne teme u BiH u emisiji Dan uživo na N1 televiziji komentarisala je politička analitičarka Ivana Marić.

Zanimljiv je optimizam Dragana Čovića, kao i napredak u Kantonu Sarajevo o kojem govori premijer Konaković. Čovjeku dođe da se zacrveni, jer ne vidim taj napredak. Oni bolje žive od prosječnog građanina, pa je logično da sa te visine vide taj napredak koji mi dole na dnu ne vidimo. Zaista je zanimljivo slušati te razgovore, kada se prelazi na intimu i da se oslovljavaju imenom sa predstavnicima EU. Meni nije jasno da nisu potpuno crveni, a ne da se samo zacrvene. Toliko sramote sebe, ali i nas“, smatra Marić.

“Čović je prošli put propustio burek. Sutra bi mogla biti riba za ručak”

Marić je kazala da su bh. političari davno govorili da će upitnik EU biti poslan, a još uvijek se nije počeo ni popunjavati.

Ne znam koga više lažu – građane, sebe ili EU. A niko im više ne vjeruje“, smatra Marić.

Danas je potvrđena informacija da će se sutra u Mostaru održati radni ručak na kojem će prisustvovati Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić.

Čović je pozvao lidere na ručak u Mostar, ali malo je pogriješio. Umjesto Vukote Govedarice s kojim je u vlasti na državnom nivou, Čović je pozvao Milorad Dodika s kim nije u vlasti niti na jednom nivou. Čemu pozivati Dodika na ručak? To je stara nejasna veza između njih. Ipak, trebalo je pozvati SDS i PDP koji su članovi koalicije na državnom nivou. Ali očito Čović poziva ljude koji su u koaliciji u njegovoj glavi“, mišljenja je politička analitičarka.

Prošli put Dragan Čović je propustio burek u Konjicu. Vjerujem da će sutra biti neka riba. Zašto bi otežavali sebi lijep dan i ručak i razgovarali o bitnim temama. Bakir Izetbegović se žalio kada su se Čović i Dodik sastajali bez njega. Zašto se ne bi mogli sastati bez njega? Evo ispunili su mu želju, ali možda mu neće biti drago jer će Radončić biti tu“, kazala je Marić.

Samit u Trstu je završen, a da nismo potpisali ugovor o Transportnoj zajednici. Posljednjih dana čuje se prebacivanje krivnje s jedne na drugu stranu.

Naši političari imaju druge prioritete. Njima su građani na zadnjem mjestu. Dodik je tražio način kako da ucjeni opoziciju u RS da mu kroz akcize daju novac. Mi u suštini imamo najefikasnije Vijeće ministara jer nemamo SNSD u njegovom sastavu, jer je u prethodna dva mandata Vijeća ministara SNSD blokirao sve. To se ne može prikazati jer ima medije koji ponavljaju stalno istu stvar“, izjavila je Marić.

Sutra sjednica Zastupničkog doma PS BiH. Raspravljat će se o Izvještaju o radu Vijeća ministara na narednoj sjednici. Ima li te parlamentarne većine?

Neće biti većine za izglasavanja nepovjerenja. Zanimljivo je gledati kako se delegati i poslanici predomišljaju kako ne bi ugrozili igru. Sve je to igrarija i toliko puta već puta viđen scenarij. Oni se igraju parlamenta, pa je prvo stavljeno na Dom naroda, iako nema šanse da prođe u Predstavničkom domu. Unaprijed znaju da nešto ne može proći. Evo, Damir Mašić je inicirao da se ukinu nazivi Herceg-Bosna u nazivima javnih preduzeća. Zar nemamo većih problema, nešto što je prioritetnije poput EU i Transportne zajednice“, smatra gošća Dana uživo na N1.

Ponovo je ‘pukla ljubav’ između SDA i SBB-a.

To je posebno zanimljivo, iako je i do sada bilo pucanja ljubavi. To je klasična ljubavna drama, sapunica s puno prekida, raskida, prevara i nelegalne djece. Nije zadnja, ali će imati dosta zanimljivih epizoda. Biće iznošenja prljavog veša, sapirat ćemo i stari prljavi veš. Ovo je scenarij s prethodnih izbora kada je SBB izašao iz vlasti i ostao u nekoj vrsti vladajuće opozicije. SBB je opozicija u vlasti u kojoj ima svoje ministre. Zanimljivo je biti opozicija pred izbora, puno je korisnije“, rekla je Marić.

“Vučić je pravi lider Balkana”

Ivana Marić smatra da su građani BiH sluđeni pričom o evropskom putu BiH.

Mi inače donosimo stavove na osnovu par prvih informacija, a proces ulaska u EU je kompliciran. Građani ne znaju za razne ugovore, a tu je stalno strašni optimizam. Čović stalno govori da ulazimo u EU sljedeće godine“, rekla je gošća N1 televizije.

Hoće li BiH biti u statusu za pregovaranje o ulasku u EU u narednih 10 godina?

Hoćemo, zahvaljujući Srbiji i Vučiću. Od nas su odustali jer stranci nemaju volje za nas više. Oni nas guraju Vučiću jer se jedini pokazao kao lider na Balkanu. On je zaista lider na Balkanu, kada vidite gdje ide i ko ga prima u Americi. Ući ćemo u EU jer će nas strpati u zajednički koš i progledat će nam kroz prste“, odgovorila je Marić.

Koliko Hrvatska učestvuje u našem napredovanju u evropskim integracijama i kako gleda na uplive Kolinde Grabar Kitarović u unutrašnja pitanja BiH?

Angažman predsjednice Hrvatske ne cijenim i mislim da je pod utjecajem pojedinaca iz BiH, ali ostali hrvatski političari rade da nam pomognu, pogotovo u evropskom parlamentu. Mislim da će se truditi da nam pomognu. Nadam se da će prestati da nasjedaju na neke vrste propagande, kao kada je objavljeno da je Erdogan nagovorio Merkel da izbriše Hrvate iz BiH. Niti je Merkel takva niti je Erdogan može nagovoriti na to, pogotovo da se pred izbore u Njemačkoj Angela Merkel bavi s tim. To služi samo da bi se vezalo političko tijelo u BiH kroz osjećaj straha“, smatra Marić.

“Grade ceste koje samo oni vide”

Prijedlog izmjena Izbornog zakona koje predlaže HDZ, Ivana Marić je prokomentarisala riječima da se to radi samo kako bi Dragan Čović bio ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH, kao i da u Domu naroda sjede podobni Hrvati koji neće dozvoliti da se ugroze prava hrvatskog vrha, a ne Hrvata u cijelini.

Ja bih se mogla žaliti jer kao Hrvatica u Sarajevu ne mogu kandidovati. Tim izmjenama bi se ukinulo imenovanje Hrvata iz Kantona Sarajevo. Rješenje se može pronaći, ako se želi. Ali lično ne osjetim razliku kada u Predsjedništvu sjedi Komšić ili Čović”, kazala je Marić.

Za kraj prokomentarisala je i izjavu premijera KS Elmedina Konakovića da je trenutna Vlada KS najbolja do sada.

To je kao ona fraza “ovo je najbolja olimpijada do sada”. Ja ne vidim taj napredak. Vode nema navečer, psi lutalice su na sve strane. Voljela bih kada bi radili reforme koje i mi vidimo. Grade ceste koje samo oni vide. Neka nam daju šifru, pa da i mi vidimo“, rekla je Marić i dodala da nije sve crno i bijelo, te da postoje i pozitivne stvari u KS.

Zamjeravam stalno izvlačenje od odgovornosti. Ne podnosim kada neko zavarava javnost i obećava stvari koje nije ispunio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.