Pandurević o mogućoj smjeni VM: Osuđeno na propast

Vijesti 27. jul 201714:22 > 14:32
N1

Potpredsjednica SDS-a i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) komentarisala je mogućnost da se aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH izglasa nepovjerenje.

Ona tvrdi da je to znači samo produbljivanje političke krize.

“Ja mislim da je nekorektno reći ‘moj ministar je dobar, a ostali ne valjaju’, a pri tom imati vlast i vršiti funkciju vlasti”, kazala je Pandurević.

Prijedlog, odnosno zahtjev SNSD-a, je ocijenila kao legitimnu poslaničku inicijativu, ali i dodala:

“Mi u SDS-u nismo ni sumnjali da bi oni vrlo rado vršili vlast sa njima mrskim bošnjačkim političkim partijama”, te poručila: “Njihovom inicijativom maske padaju”.

Kazala je da je ovo Vijeće ministara nemoguće smijeniti.

“Pa čak i da uspiju, a garantujem da mogu u Predstavničkom domu izglasati tako nešto, u Domu naroda ne mogu. Onda dolazi Predsjedništvo BiH koje bira mandatara. Da li mislite da će Mladen Ivanić dozvoliti da Savez za promjene ne bude u Savjetu ministara? Da li mislite da će Bakir Izetbegović dozvoliti da SDA ne bude? Da će Dragan Čović dozvoliti da HDZ ne bude? Opet dolazimo na isto”, kazala je Pandurević.

Za kraj obraćanja je ocijenila: “Ta njihova inicijativa je osuđena na propast, kao i sve što je od SNSD-a dolazi u ovoj zemlji je osuđeno na propast”.

Podsjećamo, izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije prihvaćen na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za Izvještaj koji je parlamentarcima predstavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić glasalo je 17 zastupnika, 21 je bio protiv dok je jedna zastupnica bila suzdržana.

N1

NDP-ov Momčilo Novaković je ocijenio da ukoliko izvještaj odbije i Dom naroda – logično bi bilo da Vijeće ministara podnese ostavku.

“Ako ne, onda imamo situaciju da Savjet ministara nije u moralnoj odgovornosti da podnese ostavku, jer dva ravnopravna doma jeste za to, drugi nije“, kazao je u obraćanju novinarima.

Novaković tvrdi da BiH ima problema, i da još uvijek nije započeto sa ozbiljnim odgovorima na upitnik, te da BiH nije spremna za članstvo u EU.

“Na kraju krajeva, članice EU će raditi procjenu. Evidentno je da procjenjuju da nemamo uslove za ostvarivanje kandidatskog statusa”, kazao je Momčilo Novaković.

On tvrdi da je potrebna značajna promjena političke klime u BiH, te da se bh. javnost umorila od priče u kojoj BiH napreduje na putu ka EU. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.