Zvizdić na Samitu Jadranske povelje, stiže i Mike Pence

Vijesti 01. aug 201708:08 > 08:10
N1

Sutra u Crnoj Gori počinje Samit Jadranske povelje na koji će doputovati i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence.

Domaćini Samita u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, a uz ove zemlje na Samitu će prisustvovati lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije.

Američko-jadransku povelju osnovale su Republika Albanija, Hrvatska, Republika Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO.

Povelja, čiji je zvaničan naziv “Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i SAD”, potpisana je u maju 2003. godine u Tirani. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Nakon toga, Povelja je promijenila naziv iz A3 u A5 što simbolizuje broj država potpisnica.

Razgovarat će se o ubrzanju euroatlantskih integracija zemalja regiona, nadolazećim reformama i promociji regionalnog pomirenja, te zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Američka povelja predstavlja strateško partnerstvo među državama članicama koje imaju zajedničke interese kao što je jačanje međusobnih bilateralnih i multilateralnih odnosa kao i jačanje odnosa sa ostalim državama u region sa ciljem da obezbijede integraciju u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Države članice se sastaju i na nivou ministara odbrane i načelnika generalštabova. Predsjedavanje Jadranskom poveljom odvija se po abecednom redu, i od juna 2013. godine traje godinu dana. BiH predstavlja Denis Zvizdić.

Lejla Ramić Mesihović, direktorica vanjskopolitičke inicijative govorila je za N1 o sutrašnjem događaju u glavnom gradu Crne Gore, Samitu Jadranske povelje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.