Brat Momira Bulatovića uhapšen zbog prevare

Vijesti 03. jan 201514:03 > 14:55
REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Na međunarodnom graničnom prelazu Rača u utorak je uhapšen Budimir Bulatović, brat Momira Bulatovića, visokog funkcionera SR Jugoslavije, na osnovu potjernice koju je, kako navode banjalučke "Nezavisne novine", raspisao CJB Banjaluka zbog poslovne prevare i falsifikovanja isprave.

Bulatović se tereti da je kao izvršni koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG) oštetio Gradsku upravu grada Banjaluka za 391.166 maraka, navodi banjalučki dnevni list.

Prema ranijim pisanjima “Nezavisnih”, EEG je s gradom Banja Luka potpisao 2007. godine ugovor o saradnji, prema kojem je trebalo da pomogne u vezi sa apliciranjem prema evropskim fondovima za četiri projekta ukupne vrijednosti 19 miliona eura.

Prema ugovoru, grad je trebalo da im uplati ukupno 760.000 eura od kojih im je isplaćeno 200.000 eura i to preko Javnog preduzeća DEP-OT, koje je 62 posto u vrijednosti grada.

Ovaj ugovor je bio štetan po grad Banjaluka, jer se istragom ispostavilo da EEG ne postoji, odnosno da se radi o poslovnoj prevari.

Bulatović je prevario i preduzeće “Celex”, tako što je falsifikovanjem isprava prisvojio 172.113,04 KM.

“Nezavisne novine” su ranije pisale da su EEG-om prevareni i firma “Integral inženjeringu”, kompanija “M:tel” i Rafinerija nafte u Brodu.