Šta Nezavisni blok nudi drugačije od ostalih?

Vijesti 02. aug 201716:43 > 17:45
N1

Nezavisni zastupnici u Parlamentu BiH, Senad Šepić i Sadilk Ahmetović, najavili su za 10. septembar osnivačku skupštinu nove stranke - Nezavisni blok. Ključ djelovanja bit će, kažu - politika kompromisa, odnosno dogovora. Što trenutno nije slučaj na političkoj sceni, koja će, kako tvrde, tonuti u sve dublju krizu do novih izbora.

Nakon što su istupili iz dugogodišnjeg okrilja Stranke demokratske akcije – Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović – napravili su apsolutnu pometnju. Aktuelnu koaliciju koštali su gubitka parlamentarne većine. Posljedice se već odavno osjećaju – od neusvajanja izmjena Zakona o akcizama – do pada Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH.

“Politička scena u BiH u narednoj godini će biti vrlo teška i siguran sam da ćemo ući u jednu vrlo tešku situaciju i bojim se da pojedine i komisije pa rekao bih i Parlament biti u nekoj pat poziciji iz koje ne vidim, u ovom trenutku, da oni koji trenutno čine vlast imaju rješenje da iskorače naprijed”, kaže Sadik Ahmetović, nezavisni zastupnik.

Dvije su opcije – ili tehnički mandat Vijeća ministara u kojem će ova institucija izvršne vlasti imati povremenu podršku Parlamenta. Dakle, kako, kada, kome i šta bude odgovaralo. Ili rekonstrukcija. Što je manje vjerovatna opcija. Ipak Šepić i Ahmetović kažu – o tome se u parlamentarnim krugovima govori.

“Mi smo glasali protiv Izvještaja o radu VM zato što nismo zadovljni time kako su oni radili. To ne znači da ćemo mi u narednom periodu glasati protiv tog VM ukoliko nemamo nikakvu garanciju. Može se napraviti za tri dana ako postoji politički dogovor unutar nas i spremnost da to uradimo”, tvrdi Senad Šepić, nezavisni zastupnik .

Pitanje je koje bi to političke snage mogle imati kapacitet da uspostave stabilnu parlamentarnu većinu? Ako se u obzir uzme da se svi međusobno optužuju da su dijelom onih drugih s kojima ne bi trebali biti. Formalna državna koalicija je SDA – HDZ – Savez za promjene. Neformalne SNSD – HDZ. SNSD – SBB i tako dalje. Činjenica je da od septembra slijedi veći haos. Sedam komisija Predstavničkog doma – dvije komisije Doma naroda – šest zajedničkih komisija. U njima više neće djelovati SNSD-ovi kadrovi. Počelo je sa Špirićem.

“Žao mi je gospodina Špirića koji se tako zdušno bori za narodne interese. U ovih 10,15 godina promijenio je pet političkih partija, zaradio samo po osnovu plate milion i 200 hiljada maraka, ali ga, eto, opet neki drugi ne razumiju”, ističe Mirko Šarović, SDS.

Dok Špirić i SNSD tvrde da napuštanjem državnih institucija štite interese Republike Srpske od toga da njihovim kadrovima upravlja Bakir Izetbegović – Savez za promjene ih poziva da to ne rade – jer uslijedit će preglasavanje srpskih kadrova. Opet, koalicioni partneri u Federaciji BiH su jedni drugima najveći neprijatelji. A svi skupa više ne mogu dogovoriti niti jedan lagani ručak u opuštenoj atmosferi dragocjene imovine Dragana Čovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.