Latal: Poslije vrućeg ljeta očekuje nas još toplija jesen

Vijesti 02. aug 201717:39 > 17:54
N1

Gost Dana uživo bio je Srećko Latal, politički analitičar, s kojim smo razgovarali o Samitu Američko-jadranske povelje, ali i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

O Samitu u Podgorici je rekao kako se nada da će se u narednih nekoliko dana ili sedmica vidjeti konkretniji rezultati, ali i da je posjeta potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pencea Crnoj Gori više protokolarni susret sa zvaničnicima zemalja regiona.

Koliko vidim, ti bilateralni susreti su trajali kratko i ne vjerujem da su dali mogućnost ni da se otvore neke od ozbiljnih problema koji brinu zemlje Zapadnog Balkana. Nadam se jedino da će Amerika nakon ove posjete približiti svoje stavove Evropi jer je jedan od razloga tenzija na Balkanu direktno vezana za tenzije unutar EU, ali i određenih zemalja i Amerike, posebno nakon pobjede Trumpa i njegove nejasne politike“, rekao je Latal za N1.

O izjavi Pencea da Rusiju “destabilizira” zapadni Balkan je kazao: “To je dio medijskog konteksta koji Amerika i drugi zapadni zvaničnici već dosta dugo drže i nisam siguran da je to dobro niti Americi niti svijetu niti nama na Balkanu da se ide u pravcu većih ekskalacija politike. Balkan je sam po sebi malo intenzivan više i buran i kada se ovakve stvari dešavaju, onda se to dodatno reflektira kod nas“.

Na pitanje šta za cilj ima Samit je odgovorio: “Mislim da je to bilo – koliko učesnika toliko i ciljeva. Možda je cilj američkog potpredsjednika da ovim prvim ozbiljnim sastankom vezanim za Balkan pokaže da je Amerika još zainteresovana, a očito je to bila prilila i za naše zvaničnike da se upoznaju s njim, razgovaraju o novim projektima. Međutim, s druge strane postoje ozbiljne tenzije između svih zemalja regiona, tako da ono što je sljedeće veliko pitanje je da li će se i kako dalje kretati evropski angažman spram Balkana“.

Govorio je i o političkoj situaciji u BiH.

Presudom Ustavnog suda vezano za apelaciju Ljubića BiH se našla u ozbiljnijoj krizi. Također smo vidjeli i ozbiljne signale da BiH ide dalje u sve dublju unutrašnju krizu. Jača retorika i izlazak SBB-a iz koalicije s SDA znači nestanak vladajuće koalicije, mada opet s druge strane ne mijenja se nešto posebno jer su te koalicije bile blokirane još od septembra. Najveći problem su ozbiljno narušeni lični odnosi između političkih lidera. Svjedoci smo otkazanom ručku u Mostaru i mi svi smo kritikovali političare što se nalaze u restoranima, a sad se ne mogu ni dogovoriti oko ručka. Nivo nepovjerenja među političarima dostigao je takav stepen da će biti u stanju da otvore nova i sve veća pitanja, počevši od Izbornog zakona pa do pitanja vezanih za ekonomsko i socijalno stanje u zemlji. Vidimo da je MMF-ov program blokiran zbog Zakona o akcizama, tako da mislim da se lista problema gomila u BiH. No, sada je vrijeme odmora, tako da su i građani i političari razbježani gdje je ko mogao, ali bojim se da nas poslije ovog vrućeg ljeta očekuje još toplija jesen“, naglasio je Latal u Danu uživo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.