Azra Miletić najavila krivične prijave

Vijesti 03. aug 201719:10 > 19:23
N1

Državni sud je na dvije i po godine zatvora osudio Azru Miletić, sudiju Suda BiH – suspendovanu sa dužnosti. Osuđena je zbog primanja dara i drugih oblika koristi, tačnije najmanje tri hiljade evra kako bi pogodovala u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Za njima je zbog bjeksta i nedostupnosti bh. pravosuđu na snazi crvena potjernica Interpola. Miletić je oslobođena optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku.

Dvije i po godine zatvora, oduzimanje tri hiljade evra i tri godine zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije nakon pravosnažnosti postupka – dio je prvostepene presude Azri Miletić. Sud je utvrdio da je od obećanih 90 hiljada KM, Azra Miletić preko posrednika S1 primila najmanje 3.000 evra radi pogodovanja – oslobađanja ili smanjenja kazne u žalbenom postupku Rami Brkiću i Senadu Šabiću. U tom predmetu, u kojem su Brkić i Šabić 2013. prvostepeno osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, proizvodnje i trgovine drogom, Azra Miletić je bila predsjednik Apelacionog vijeća koje je odlučivalo u drugostepenom – žalbenom postupku. Brkić, Šabić i S1, odnosno S1, Azra Miletić i drugi – međusobno su kontaktirali i sastajali se, uglavnom u Sarajevu, radi dogovora i preuzimanja novca kojim je Miletić, kako je utvrđeno, trebala otpaćivati stan u Tuzli.

“Od kojeg novca joj je S1 tokom dogovorenih sastanaka na ime dogovorene pomoći u predmetu predao periodično u ukupnom iznosu najmanje 3 hiljade evra, dok je ostatak primljenog novca na ime posredovanja zadržao kao zaradu za sebe, a ona je zauzvrat i očekujući prijem nova ucjelosti putem posrednika S1 s ciljem stvaranja uslova za realizaciju dogovorenog B.R. i Š.S. prenosila svoju namjeru provođenja postupka, obavještavala iste o predstojećim aktivnostima u postupku i podnescima koje je kao predsjednik vijeća Apelacionog odjeljanja sačinjavala”, kazala je Biljana Ćuković, sudija Suda BiH.

Po izlasku iz sudnice, kratak komentar Azre Miletić.

“(Kakav je Vaš komentar?) Ma nikakav, ovo je sramota, sramota me što sam bila ikad sudija ovog Suda. (Još nešto?) Čućete, kada počnu krivične prijave”, poručila je Azra Miletić, suspendovi sudija Suda BiH.

I tužilaštvo i odbrana najavljuju žalbe.

“Smatramo da je nečuveno osuditi bilo koga na osnovu iskaza jednog čovjeka i to čovjeka koji je bio osumnjičeno lice, koji je dobio imunitet i koji je prevario mnogo ljudi uključujući i ovu državu. Osuditi bilo koga na osnovu iskaza takvog svjedoka je, ja mislim, nečuveno i ako treba ići ćemo i do Evropskog suda za ljudska prava”,  otkrila je Jesenka Rešidović, advokat Azre Miletić.

Podsjećamo, zajedno sa Azrom Miletić zbog davanja dara 2015. optuženi su Ramo Brkić i Senad Šabić. Tokom januara i marta njihovi predmeti su odvojeni. Obojica su nedostupni bh. pravosuđu. Najprije je iz države pobjegao osuđeni Šabić za kojeg se pretpostavljalo da je prvobitno utočište našao u Švedskoj i tako izbjegao kaznu zatvora od 10 godina. Zemlju je 2016. napustio i bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona. Ramo Brkić je 27. februara u pet sati ujutro prešao granični prelaz Izačić i uputio se ka Zagrebu. Granična policija BiH potvrdila je da u tom trenutku nije bilo mjera zabrane za Brkića. Hrvatsku je napustio istog dana avionom. Na izdržavanje kazne trebao je biti upućen 9. marta 2016. godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.