Imam Beganović nakon napada dobio i verbalne prijetnje

Vijesti 03. jan 201518:29 > 18:33
Facebook

Imam u Trnovi kod Velike Kladuše Selvedin Beganović, poznat po kritikama vehabija, dobio je i verbalne prijetnje, nakon što je u 25 dana tri puta fizički napadan.

Beganović je na svojoj Facebook stranici objavio status u kojem je zahvalio mnogobrojnim građanima na podršci koju mu daju povodom učestalih napada na njega.

U mnoštvu komentara podrške reagovao je korisnik, izvjesni Elvedin Buljubašić, prijeteći imamu Beganoviću riječima: “Kako te nisu ubili prvi put, boj se Allaha”, prenio je “Dnevni avaz”.

Imam Beganović, poznat po kritikama vehabija, napadnut je prije dvije noći, treći put u posljednjih 25 dana.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je Srni da napad na imama Beganovića predstavlja klasični akt terorizma i brutalnog nasilja.

“Napad na Beganovića predstavlja brutalno nasilje nad pojedincem koji se suprotstavio radikalnim koncepcijama islama i zato je obračun sa njim obračun sa Bošnjacima koji se protive ideji vjerskog radikalizma”, istakao je Galijašević.

Beganović je poznat javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište. Beganović je bio napadnut 8. i 13. decembra.