Omarska: Zvuci iz bijele i crvene kuće i danas proganjaju…

Vijesti 06. aug 201718:27 > 19:33
N1

Puštanjem bijelih balona u nebo, te polaganjem cvijeća ispred Bijele kuće obilježeno je četvrt vijeka od zatvaranja prijedorskkog logora Omarska.

Strahote logora, mučenja i premlaćivanja nije preživjelo više od 700 osoba, uglavnom Bošnjaka. Za zločine počinjene u Prijedoru tokom rata do sada je pravosnažno osuđeno više od 50 pripadnika bivše vojske i policije RS.

U bijeloj kući na mjestu zločina duvaju se baloni. Svaki će nositi ime po jednog logoraša u nebo. Pustiće ih i Hilmija, čija sjećanja ne blijede.

”Dolje kad su tukli Alića i Hrnjića, to nije bilo nikoga ko nije plakao, svi logoraši. Bio je toliki jauk, krisan, udaranje”, prisjetio se Hilmija Karambašić, bivši logoraš.

Zvuci iz bijele i crvene kuće neke i danas proganjaju. Sjećaju se i loših higijenskih uslova, te gladi.

”Četvrti dan sam prvi put dobio osminu kruha, izgladnili su nas toliko da se ne možemo od muhe odbraniti. A muha neće nego u oko, u usta, u nos, a ne možeš ni to”, ispričao je Besim Bešić, bivši logoraš iz Omarske.

Više hiljada logoraša, uglavnom Bošnjaka prošlo je kroz logor. Podaci Udruženja žrtava govore da je ubijeno oko 700 osoba. Neki su usmrćeni na Hrastovoj glavici, drugi na Korićanskim stijenama.

25 godina od zatvaranja Omarske, pomaka ima. Ima i suživota, kažu u Udruženjima, ali i u misiji OSCE-a.

Minuta šutnje u gradskoj skupštini za žrtve, te prisustvo gradonačelnika Milenka Đakovića kolektivnoj dženazi, dodaju veliki su pomaci.

”Bitno je da smo krenuli naprijed, ali u Prijedoru ima da se uradi još mnogo toga, ne možemo zaboraviti da čekamo još da jedna mala ulica dobije ime dr. Ese Sadikovića, da se ovdje u Omarskoj postavi mala spomen ploča”, kazao je Mirsad Duratović iz Udruženja Prijedor 92.

”Današnja komemoracija je pozitivan primjer saradnje i dobrih koraka. Za puno godina nije bilo pristupa, sada imamo i pristup, zahvaljujući i gradu i ovoj firmi”, rekao je Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BIH.

Bivši logoraš i aktivista Satko Mujagić, emotivno je poručio političarima da ovaj put neće posvađati narod.

”Ja pozivam glavonje, a sada se obraćam gospodinu Dodiku na srpskom jeziku, da dođe u Omarsku sljedeće godine, da napravimo memorijal, obraćam se Izetbegoviću da obilježi Kazane i Čelebiće, obraćam se Čoviću na hrvatskom da obilježi Heliodrom, Gabelu i Dretelj, i da se okrenu onome što narod želi. Narodu je rata dosta, da gledamo da gradimo zemlju da se naši ljudi vraćaju”, poručio je on.

Baloni s imenima stradalih pušteni su u nebo. Njihove slike zarobljene u tjeskobi umjetničke instalacije Anite Zečić, opominju na zločin.

Slike u putujućem spomeniku podsjećaju na sve ubijene i žrtve Omarske sa nadom da će dogodine na ovom mjestu biti izgrađen trajni memorijal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.