Ministarstvo obrazovanja KS o ekskurzijama u Španiji

Vijesti 23. aug 201714:36 > 14:36
Reuters

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Vlada Kantona Sarajevo oglasila se povodom poduzimanja radnji i mjera u cilju odgode maturskih ili školskih putovanja u Kraljevinu Španiju, zbog nedavnih terorističkih napada u ovoj zemlji.

Kako je navedeno, ekskurzije kao oblik odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama regulisane su Pravilnikom o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/ logorovanja, društveno/ korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi.

“Pomenutim aktom je definisano da se izvan granica Bosne i Hercegovine mogu realizirati ekskurzije samo za učenike srednjih škola i to:
– za učenike koji pohađaju srednju školu u četvorogodišnjem trajanju, ekskurzija se realizira na kraju trećeg razreda nastavne godine, a izuzetno i uz saglasnost Ministarstva u prvoj polovini septembra ili na kraju tekuće školske godine”, navedeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade Kantona Sarajevo. 

Kako je navedeno, za učenike koji pohađaju srednju školu u trogodišnjem trajanju ekskurzije se realiziraju u prvoj polovini septembra tekuće školske godine ili na kraju nastavne godine.

Za osam srednjih škola u Kantonu Sarajevo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je donijelo odluku o davanju saglasnosti za organiziranje i realiziranje ekskurzije u prvoj polovini septembra 2017. godine, a odlukom o davanju saglasnosti je posebno naloženo, da pripreme za organiziranje ekskurzije, proceduru organiziranja i odlazak učenika na ekskurziju realiziraju uz strogo poštivanje odredbi Pravilnika.

“Od pomenutih osam ustanova koje su planirale ekskurziju u prvoj polovini septembra, u dvije srednje škole je odabrana destinacija Kraljevina Španija. U kontaktima sa pomenutim ustanovama, saznali smo da se, iz pomenutih razloga, razmatraju različite mogućnosti realizacije ekskurzija od odgađanja iste do promjene destinacije o čemu će se odlučivati u narednom periodu. Obzirom na ranije izdatu preporuku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te informacije o postupanju odgojno-obrazovnih ustanova u promijenjenim okolnostima, koje pokazuju senzibilitet prema bezbjednosti učenika kao neprikosnovenom prioritetu, smatramo da će i konačne odluke o realizaciji ekskurzija učenika srednjih škola biti donesene u najboljem interesu učesnika ekskurzija”, navedeno je u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.