Podijeljene reakcije na Kurzovu izjavu o pokrivenim ženama

Vijesti 23. aug 201718:09 > 19:14
N1

Austrija zabrinjavajućom smatra, kako kažu, povećanu pojavu potpunog pokrivanja žena u Bosni i Hercegovini - poručio je austrijski ministar diplomatije Sebastijan Kurz.

Ranije je Kurz izjavio kako posjeduje informacije da žene kako bi se pokrivale za to primaju i novac, ali nadležne institucije u BiH takve informacije nemaju. Izjava ministra Kurza izazvala je buru reakcija – najviše na društvenim mrežama.

Evorpska unija predugo je zanemarivala Zapadni Balkan – kaže Kurz. Time je otvoren prostor za druge uticaje. Radiklane i ekstremističke. Tako austrijski ministar doživljava potpuno pokrivanje žena u Bosni i Hercegovini.

Saopštenje Ministarstva vanjskih poslova:

“U Bosni i Hercegovini, ali i u drugim dijelovima Balkana, već duže vrijeme posmatramo povećanu pojavu potpunog pokrivanja žena. To je sa našeg stanovišta razvoj događaja koji zabrinjava, jer potpuna pokrivenost nije izraz religioznosti nego je simbol protu-društva i otežava suživot. Stoga se moramo koncentrisati na to, da djelujemo protiv razvoja protu i paralelnih društava.”

U intervjuu za list Handelsblat – Kurz je izjavio i kako ženama u Sarajevu i Prištini plaćaju da bi se pokrivale te na taj način mijenjale imidž gradova. A sve zbog jakog uticaja Saudijske Arabije i drugih zemalja Zaljeva. Informacije koje je iznio Kurz, bh. nadležne institucije, nemaju.

“Pretpostavljam da ministar nije tu izjavu dao napamet, da mu je neko takve podatke dao bilo bi logično da to bude iz bezbjednosnih službi Austrije jer je vrlo interesantno ako to ima i zabrinjavajuće, a da mi to ne znamo”, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kaže – Kurz je u pravu.

“Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedjeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, i koje za to primaju 300 KM”.

Gotovo 43 hiljada Arapa iz zemalja Zaljeva – ušlo je u BiH samo od početka ove godine. S obzirom na to da nemaju pravo uzimati državljanstva drugih zemalja – ovdje se zadržavaju isključivo i najviše tokom ljeta – u luksuznim naseljima i kućama koje grade za vlastite potrebe. No pitanje je da i kakav uticaj ostavljaju na ovdašnje društvo.

“Ja ne mislim da u BiH tako snažan uticaj ima bilo čija administracija. U fazi je i priprema sporazuma sa Islamskom zajednicom koji bi vrlo jasno definirao odnos BiH kroz odnose s Islamskom zajednicom i kada je u pitanju oblačenje i drugi aspekti ponašanja. Tako da ne vidim da bi s te strane trebalo kalkulirati, a uvijek će biti koliko mi ostavimo političkog prostora za takve poruke kod nas, dobivat ćemo poruke sa strane”, ocijenio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pokrivenim ženama otežan je svakodnevni život. Posebni tretmani na aerodromima, predrasude, pogledi – ako je ministar Kurz već želio upozoriti na širenje radikalizma u Bosni i Hercegovni – onda je uzeo potpuno pogrešan primjer – kaže bh. režiserka Nejra Latić Hulusić.

“Nisu uzeti neki drugi primjeri koji su puno ozbiljniji i puno jasniji pokazatelji da kod nas postoji trend radikalizacije. Ono što mene boli je što su se naša vlast i Islamska zajednica nekako zakačile. Te izjave su kao metu postavili obične muslimane, normalno pokrivene žene koje su onako ustale da se brane, a zapravo cijela priča je nemogućnost nošenja sa radikalizacijiom”.

Redaju se komentari na društvenim mrežama. Korisnica Fejsbuka Adla Mulić je napisala:

“Jutros je ‘legla’ uplata, i to prije vremena. Odoh u čaršiju, jer od nas zavisi slika grada. Ipak, to nam je posao. Šalu na stranu, pošto naše plate zarađujemo na pošten način, zamolila bih Vas da mi pošaljete par kontakata i adresa, pošto vidim da ste upućeni, kojima se mogu obratiti, dobro bi nam došla koja marka više”

Komentar Srđana Puhala, glasi: “Molio bih ove muslimane što plaćaju pokrivanje žena u Sarajevu i Federaciji BiH, da mi se jave sa cjenovnikom za Republiku Srpsku i da dopune ponudu za potkraćivanje pantalona. Volimo i mi Srbi pare!!!”

Podsjetimo, reagovali su i iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni, zbog kako kažu, neprimjerene izjave šefa austrijske diplomatije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.