Sajam šljive u Gradačcu: Mašina koja ne drobi koštice

Vijesti 23. aug 201719:08 > 19:19
N1

Na oko 4.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentira oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke na gradačačkom sajmu šljive.

Osim izložbenog dijela, i ove godine će u okviru Sajma biti održano niz stručnih predavanja i prezentacija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na konstrukciji mašine za iskoštavanje suhe šljive Abdulah Smajlović radio je četiri godine i danas je zvanično predstavio.

Ručno se na dan može iskoštiti 30 kg, a sa mašinom i do pola tone. Njena cijena je šest hiljada maraka.

Prije četiri godine u Americi je bilo neko postrojenje. Bilo je u opticaju tri mjeseca i izbačeno je jer drobi koštice. Prije tri godine u Srbiji su dobavili tri mašine iz Južne Koreje. Također su dali džabe pare jer drobi koštice. Ja sam uspio da ova mašina ne drobi koštice“, kazao je Abdulah Smajlović za N1.

Sajam poljoprivredne i prehrambene industrije je idealna prilika privrednicima u istraživanju, prezentaciji i primjeni najnovijih ideja, strojeva i tehnologija koje su od neprocjenjivog značaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje u BiH“, kazao je za N1 Hašim Šabanović, direktor sajma u Gradačcu.

Mašina će od velike koristi biti gradačačkom kraju koji je lider po proizvodnji voća kojeg se samo u jednoj zadrugi proizvede 1.500 tona voća od čega 30 % ide na izvoz.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.