Novinari u Sarajevu: Želimo normalne uslove za rad

Vijesti 06. jan 201513:05 > 13:10
Fena

U Sarajevu je danas održano protestno okupljanje novinara povodom nedavnog upada policije na informativni portal Klix.ba i napada na urednike portala Tacno.net, koje su podržali Vijeće za štampu u BiH kao i Udruženje BH novinari.

Na okupljanju je Avdo Avdić, glavni urednik informativnog programa Federalne televizije (FTV), kazao da će Općinski sud u Sarajevu, odnosno Krivično vijeće Općinskog suda u četvrtak poništiti rješenje o pretresu u redakciji portala Klix.ba te da će oprema biti vraćena.

Cilj današnjeg skupa novinara je ukazati na posljednje napade na novinare i kršenje prava na slobodu izražavanja te na dugogodišnje trendove nesankcioniranja fizičkih napada na novinare i kršenja novinarskih prava.

Eksplicitne prijetnje smrću novinarima u BiH

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić u svom obraćanju je ukazala na važnost slobode medija i novinarskih prava.

Prema njenim riječima, ključni zahtjev novinara u BiH je da se kažnjavaju sva krivična i druga djela koja se počine prema novinarima.

 Rudić je dodala kako analiza o napadima na novinare u periodu između 2006. i 2014. godine pokazuje da je počinjeno 60 krivičnih djela prema novinarima, među kojima je 17 eksplicitnih prijetnji smrću.

“Nažalost, samo u devet slučajeva donesene su pravomoćne presude. Od tih devet slučajava dva su tretirana kao krivični postupci, a svi ostali kao prekršaji, što govori o tome da fizički napadi na novinare, oduzimanje i uništavanje opreme, nanošenje fizickih povreda novinarima, upućivanje prijetni smrću u BiH se ne tretiraju kao krivična djela nego kao najobičnija kafanska tuča”, rekla je Rudić.

Direktor i vlasnik portala Klix.ba Dario Šimić, zahvalio se za svu podršku ostalih medija u vezi sa pretresom na portalu te podsjetio da je podnešena žalba u vezi sa pretresom i da se u očekuje odgovor.

“Čisto sumnjam da će nam vratiti sve što su oduzeli. Slijede naše dalje žalbe svim mogućim sudovima u BiH i izvan nje. Nadam se da ćemo dobiti ovu bitku, ovo nije napad na Klix.ba, nego na sve medije”, kazao je Šimić.

Općinski sud u Sarajevu će poništiti rješenje o pretresu “Klix.ba”

Na pres-konferenciji se obratio i Avdo Avdić, glavni urednik informativnog programa Federalne televizije (FTV), koji je kazao da će Općinski sud u Sarajevu, odnosno Krivično vijeće Općinskog suda u četvrtak poništiti rješenje o pretresu u redakciji Klix.ba te da će oprema biti vraćena.

Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu, kazao je kako će borba, odnosno aktivnosti novinara definitivno biti nastavljena u ovom smjeru te izrazio zadavoljstvo jer su se po prvi put novinari iz cijele BiH konačno ujedinili.

“Nama treba samo jedno, a to su normalni uslovi za rad”, rekao je Novalić.

Na pres-konferenciji je pušten govor urednice Štefice Galić, sa portala Tacno.net, koja je prije nekoliko dana pretrpjela verbalni napad.

Galić je ispričala kako je zajedno sa svojom porodicom preživjela šok te najavila krivičnu prijavu.