Protojerej Đogo: Moramo preći preko egoizma i širiti ljubav

Vijesti 07. jan 201508:20 > 08:25
N1

Gost jutarnjeg programa Novi Dan bio je protojerej Darko Đogo koji se javio iz Preobraženske crkve, koji je ujedno i dekan Bogoslovskog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški u Foči. Govorio je o vrijednostima Božića.

Božić i jeste veliki praznik jer nas može bar na par dana otrgnuti od svakodnevnice i ukazati da nije sva stvarnost života u socio-ekonomskoj situaciji. To je poziv da potražimo smisao u kojem nećemo zavisiti od socio-ekonomskih parametara i gdje nećemo materijalnoj kulturi pokloniti svu pažnju“, kazao je protojerej Đogo o važnosti Božića.

Protojerej je dodao da je glavna svrha Božića da služi da se širi ljubav koja je je iznad socio-ekonomskih pitanja.

Da bismo otkrili moralne vrijednosti u sebi moramo pronaći ljubav. Prije svega da svakog čovjeka gledamo kao biće Božije. Kada drugog čovjeka pogledamo očima vječnosti, onda ćemo i naći te vrijednosti. Moramo preći preko sopstvenog egoizma, kada sebe ostavimo po strani i drugog gledamo kao sebe, onda možemo pričati o moralnim načelima i ostalom“, kazao je Đogo o istinskim vrijednostima Božića i glavnim načelima kojih se treba pridržavati.

Nije pitanje kako je nama, nego kakvi smo mi“, dodao je Đogo o položaju pravoslavaca u BiH.

Mir Božiji, Hristos se rodi sva braćo i sestre. Bog je i sam postao kao i mi i prihvatio našu nemoć, a svakog čovjeka je učinio vječnim“, poručio je u svojoj čestitki za Božić.