Abazović: Terorizam je iznenadni čin, kriminal svakodnevnica

Vijesti 08. jan 201509:00 > 09:06
N1

Gost jutarnjeg programa Novi Dan televizije N1 bio je Mirsad Abazović, profesor sa Fakulteta kriminalističkih nauka i ekspert za terorizam.

Abazović je govorio o jučerašnjem napadu na magazin Charlie Hebdo, kao i općenito o problemu terorizma i organizovanog kriminala.

Cilj je postignut u jednom: ozbiljni ljudi će se homogenizirati u borbi protiv takvih zala. To je jedan strašan zločin. Imamo žrtve, ali kroz historiju žrtva je bila pokretač uspavanih država ili pojedinaca u borbi protiv nečega što je tu. Ono je na izvjestan način dio ljudske prirode“.

Voditeljica Alma Dautbegović – Voloder pitala je profesora koji je ustvari razlog za napad te da li je zaista razlog u objavljivanju karikatura?

Zločinci će uvijek naći razlog da izvrše svoj čin za ono što oni misle da je ispravno. Može se govoriti o različitosti kultura, poimanja, demokratija, sloboda. Ja se ne bih time zamarao kada je riječ o terorizmu. Na terorizam se mora reagovati svim mogućim sredstvima da se on sasječe koliko je moguće u korijenu, što je naravno nemoguće uraditi do kraja. Svaki od tih koji učine nešto imaju razlog, a zašto se ne reagira knjigom na knjigu, rječju na riječ, u činjenju dobrih djela, u stvaranju novih  vrijednosti. Zašto ubijati? Zašto uzimati nevine živote? Oni su peti jahač apokalipse, oni su zločinci“, kazao je Abazović.

Abazović je dodao da se trebaju voditi rasprave o uzrocima, ali da se i tu kao društvo pomalo izgubimo.

BiH nije više ni manje ugrožena od drugih zemalja. BiH je možda nešto ranjivija od drugih država u Evropi, ali nije manje sposobna da se odupre napadima. Vidim da su u našim institucijama održani sastanci i donesene odluke da se podigne odgovornost, što je jedan vrlo odgovoran čin“.

Borba protiv terorizma jednaka borbi protiv kriminala?

Ne može se porediti. Terorizam je iznenadni čin, šalje političku poruku i stradaju nevine žrtve. Kriminal je dio ljudske svakodnevnice. Bez obzira koliko možemo biti kritički nastrojeni, moramo davati podršku u gonjenju i procesuiranju“, istakao je Abazović o poređenju kriminala i terorizma.

O situaciji u BiH i percepciji javnosti, Abazović kaže:

Mi imamo u BiH relativno nisko razvijenu sigurnosnu kulturu. O svim pojavama sigurnosti, mi kao pojedinci kažemo da imaju organi institucija koji će se time baviti. To su servisi građanima. Nemamo osjetljivot prema tome šta se oko nas dešava“.

Nije dovoljno reći da imamo ili nemamo povjerenje u nekoga, trebalo bi raditi na tome da građanstvo i službe imaju interaktivnu ulogu“, dodao je on.

Abazović je još istakao da su građani ti koji najviše pate bez obzira radilo se o terorizmu ili kriminalu.

Ja znam da iz bivšeg sistema kod građana postoji taj animozitet da neće da budu oni koji prijavljuju. Ta su vremena prošla. Koga najviše pogađa kriminal ili terorizam? Građane“.

Za kraj na pitanje da li očekuje proteste u BiH tokom 2015. godine i da li podržava takav oblik nezadovoljstva, Abazović je kazao:

Protesti DA, nasilje NE!“.