Petrović: Poskupljenje grijanja zavisi od nove Vlade KS

Vijesti 08. jan 201512:11 > 12:14
N1

"Da li će biti poskupljenja grijanja u Kantonu Sarajevo zavisi od nove Vlade KS i to je na novom ministru prostornog uređenja i zaštite okoliša KS", kazao je danas Agenciji Fena ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović.

“Poskupljenje je na novom ministru. Ja sam učinio sve da održim sistem koji nije nijednog momenta pao, uz ogromne teškoće i uz ogromna i fizička i psihička i finansijska ulaganja da sistem održimo”, kazao je Petrović.  

Naglasio je kako se “ne može više tolerisati da se na bazi neekonomske cijene traži adekvatna usluga prije svega u grijanju, jer to ne može niko finansijski podnijeti”.  

“Non-stop je gubitak i imamo problema sa plaćanjem tekućih faktura. Jedan Izlaz je u tarifnoj politici sa adekvatnom socijalnom politikom. Znači, povećanje cijene gdje jedan veliki dio građana zbog njihovog socijalnog statusa ne bi snosio trošak povećanja cijena, nego samo oni koji su bolje stojeći. I u kombinaciji sa budžetski izdvajanjima koje budžet Kantona i Skupština Kantona Sarajevo može da izdvoji da bi se subvencionirao odnosno pokrio gubitak preduzeća koji bi se napravio zbog neekonomskih cijena”, kazao je ministar Petrović.  

Dodao je kako nikada nije govorio o linearnom povećanju cijena.  

“Nisam nikada govorio o linearnom povećanju cijena, jer mislim da ono nije ni korektno, niti je primjereno socijalnoj situaciji. Ali mislim da je apsolutno neopravdano da globalno budu svi subvencionirani iako neki imaju dovoljno novca da plate življenje u gradu sa aspekta daljinskog grijanja”, naglasio je Petrović.