Stanković: Insajder se neće ugasiti, mi nećemo odustati

Vijesti 08. jan 201519:42 > 19:45
N1

Brankica Stanković, dobitnica najvećih svjetskih novinarskih nagrada za hrabrost i profesionalnalizam i koja se našla na listi stotinu heroja informiranja Reporteri bez granica te autorica istraživačko dokumentarnog serijala "Insajder" gostovala je u emisiji Pressing na N1.

Stankovićeva je govorila o pritisku na novinare, istraživačkom novinarstvu i emisiji koju radi te o emisijama koje tek namjerava raditi.

S obzirom da joj je više puta prijećeno smrću te je pet godina pod policijskom pratnjom, srbijanska novinarka je zasigurno jedna od “najkompetetnijih” da govori o napadima na novinare.

U kojoj god državi da radite postoje pritisci, samo suna Balkanu primitivniji. Neophodna je novinarska solidarnost, a to nekako u ovim krajevima izostaje“, kazala je Stankovićeva te se osvrnula i na nedavni napad na bh. portal Klix.ba.

Istakla je da je to što se desilo primitivan način obračuna s novinarima.

“Mislim da je skandalozno, da se na taj način policija obračunava s novinarima. Ali i odgovornost novinara je velika i svaki novinar mora to imati na pameti 24 sata dnevno”

Na pitanje u vezi medijske scene u Srbiji i rada na ozbiljnim istraživačkim temama, odgovorila je da je zahvalna na tome što je ona u B92 imala podršku urednika za emisiju Insajder koju radi, ali i da je trebalo vremena da se ona i njen tim izbore za takav status u redakciji.

“Cenzura i autocenzura u Srbiji u medijima postoje, novinari su sebe stavili u ponižavajući položaj, dodvoravaju se onima na vlasti i ne postavljaju pitanja, a krajnje je vrijeme da se probude i shvate da oni postoje zbog javnosti, a ne političara”, istakla je.

Prije 15 godina, kada sam ja počela radim na konferencije se išlo da se nešto pita, a posljednjih deset godina su novinari krenuli linijom manjeg otpora. Političari se novinarima obraćaju neprimjerenim riječima, ne postoji kultura govora i to je sistem koji tako funkcioniše, a novinari su se prilagodili tom sistemu. No, daleko od toga da ne postoje dobri novinari”, napomenula je.

Brankica Stanković je jedna od najboljih novinarki u regiji i za svoj rad je više puta nagrađivana, no istina koju objavljuje ne sviđa se svima, zbog čega je ona već pet godina pod policijskom zaštitom. Prijetili su joj smrću, ali ona nastavlja raditi i istraživati najosjetljivije teme.

Nastavit ću to raditi jer sve ostalo bi značilo da su pobijedili oni koji prijete. Proširili smo tim novinara i nastavili raditi emisiju kako smo i radili dok ja nisam dobila policijsko obezbjeđenje. Naravno, nije normalno da postoje prijtenje, a da se ništa sistemski ne rješava i da se o tome šuti te da svi prihvataju kao najnormalniju stvar da ja živim pod policijskim obezbjeđenjem.

Država kada hoće da pokaže snagu zna kako se to radi i riješila bi taj problem za dva dana. Svako ima pravo da živi normalno i ja i dalje vjerujem da će se ta situacija riešiti, ali znam da mi nećemo odustati, jer kada bismo odustali to bi bilo ostvarenje cilja svih onih koji su prijetili i koji drže ovu situaciju nerješivom. Insajder se neće ugasiti”, podcrtala je.

Napomenula je i to da su joj urednici i vlasnici B92 kazali da Insajder smatraju važnom emisijom.

Štagod da se dogodi – nije važno hoće li neka emisija biti emitovana preko TV-a ili interneta. Ono što ja znam sigurno jeste da se Insajder neće ugasiti, a gdje će biti emitovan je nebitno. Mi nećemo odustati od onog šta radimo. Štaviše, uvodimo još dvije emisije – Portret i Reporter”, kazala je.

Napomenula je i to da je neophodno da se što više novinara bavi istraživačkim novinarstvom.

“Sigurna sam da postoji dosta dobrih novinara, ali oni nemaju ptostor da rade, urednici pristaju na kompromise i nipodaštavaju rad svojih novinara koji pristaju na pritiske urednika i to je začarani krug”, kazala je Stankovićeva.

Pogledajte video.