Dežulović: Počast Hebdou odaju i oni koji su ga pljuvali

Vijesti 08. jan 201520:04 > 21:29
N1

U večerašnjoj emisiji Pressing sa Amirom Zukićem govorilo se o napadima na novinare, prijetnjama, političkim pritiscima, ugroženosti medijskih sloboda i ubistvima novinara. Putem Skypea iz Splita sva ova pitanja komentarisao je novinar i publicista Boris Dežulović, dok je u sarajevskom studiju gostovala direktorica Mediaservisa Senka Kurt.

Voditelj emisije Amir Zukić na samom početku pitao je Senku Kurt i Borisa Dežulovića kako komentarišu brutalan napad na novinare i karikaturiste u Parizu, koji se desio jučer.

I nakon 24 sata teško je komentarisati nasilje, terorizam i bilo kakav napad na redakciju koja je na uredničkom kolegiju. Kolege iz Francuske napominju da su ugroženi temelji Francuske – demokratija, jednakost i solidarnost. A to su temeljne vrijednosti na kojima mi svi trebamo živjeti“, kazala je direktorica Media Servisa.

Senka Kurt je kazala kako je uvijek mislila da novinari rade prave stvari i da novinarstvo može promjeniti svijet.
“Nema apsolutne slobode. Sloboda javnog mišljenja i govora više nije na cijeni jer smo okrenuti drugim vrijednostima.”

Novinar i publicista iz Splita kazao je kako ga je jučerašnja vijest potresla na četiri nivoa.

Vijest me potresla ljudski, profesionalno, kolegijalno, jer su to bili satiričari kao i ja, i prijateljski, jer sam neke ljude upoznavao kada su bili u Splitu.

U jednom autoportretu koji mu je poklonio karikaturista iz Charlie Hebdoa vidi se policajac koji mu drži pištolj naslonjen na čelo uz natpis kako novinar treba ponavljati “Živjela policija, živjela vojska, živjela religija”.

“Upravo mu je ta cijev presudila u srijedu, ovaj put iz redova pripadnika fanatika religije”, kazao je Dežulović i dodao “Prije 20 godina nije bilo fanatične religije, danas su bili, a nekada će biti neki drugi neprijatelji slobode. Među njima nema razlike, svi su isti.”

N1

Na pitanje da li novinari imaju razlog za zabrinutost u svijetu, ali i kod nas koji se bave sličnim stvarima Dežulović je kazao kako je uvijek bilo i biti će zabrinutosti.

Danas imamo paradoksalnu sliku da počast Charlie Hebdou odaju oni koji su pljuvali po njemu i bili protiv istog.”

 Upadanje pripadnika policije u prostorije portala Klix.ba, oduzimanje materijala, pozivanje na informativne razgovore, zabrane prisustva medija samo su neki od 400 prijavljenih slučajeva kršenja prava slobode od 2006. godine do danas. Od toga je bilo 60 fizičkih prijetnji i prijetnju smrću novinarima.

Za N1, slovenački stručnjak Janez Križaj potrvdio je da snimak Željke Cvijanović nije montiran.

Meni je to izgledalo kao vremeplov, kao da gledam vijesti iz 1990. godina. Nevjerovatno je da se tako otvoreno atakuje na novinare, da u 2014. policija tako lako upadne u redakciju i odnese sve”, komentarisao je Dežulović pretres prostorija portala Klix.ba.

Senka Kurt smatra da sve ide preko leđa novinara, a ne političara.

“Stvari koje su važne prebaciti na nevažne. Cijela priča je potpuno apsurdna. Javnosti se potura priča da mediji lažu i uvijek je tako. Inače, u bh. javnosti odnos medija i javnosti je uvijek vruće – hladno i za to su krivi političari“, na šta je Dežulović dodao da je to klasična “zamjena teza”.

“Što ne izađe u novinama, to se nije dogodilo. Ako spriječimo novinara da piše kako se kupuju poslanici, onda se to nije ni desilo”, smatra Dežulović.

Putem Skypea javio se novinar Emil Karamatić koji je kazao da je teško biti novinar u malim sredinama iz razloga što se u Mostaru i Sarajevu nakon nekog vremena svi znaju.

U takvom sistemu nemate mogućnost da izbjegnete nekoga ko je nekome rođak ili je na funkciji“, izjavio je Karamatić protiv kojeg se vode mnogi sudski procesi zbog njegovog oštrog jezika.

“Problem u Hercegovini je mali broj ljudi, koji pokušavaju reći ono sto se događa. Oni koji to pokušaju dobiju tužbe i donose se presude kontra novinara”.

Na pitanje zašto policija i sudovi savršeno sarađuju kada treba osuditi novinare, Senka Kurt je kazala da su sudovi uvijek bili revnosni prema novinarima.

N1

Slučaj Klixa je pokazao jednu savršenu stvar. Govorili smo da će poslije rata granice izbrisati kriminalci, oni su savršeno radili zajedno. Ali sada slučaj dvije entitetske policije koje sarađuju pokazuje da njima treba samo dobar razlog da se udruže“, rekla je Kurt.

Sva tri večerašnja gosta su se složila da je danas jako malo pravih novinara, a Dežulović je dodao kako je novinarstvo polumrtva profesija.

Iluzija je očekivati profesionalnu solidarnost“, rekao je Dežulović, a Karamatić smatra kako studenti završavaju Žurnalistiku s nadom da će postati PR stručnjaci, po mogućnosti u HDZ-u.

Za kraj Senka Kurt je kazala kako sve zemlje u regiji imaju periode kada se vrši pritisak vlasti na medije. Dežulović je kazao kako danas medijima vladaju korporacije i kapital.

U novinama nema novinara već PR-ovaca i oglašivača“.

U Pressingu je govorila i srbijanska novinarka Brankica Stanković koja se također osvrnula na pritiske na novinare, govorila je o tome kako je ona pod policijskom zaštitom pet godina, ali neće odustati od onoga što radi niti će ugasiti svoju autorsku emisiju Insajder.