Putevi oružja: Iz BiH preko Hrvatske do Francuske

Vijesti 13. jan 201516:46 > 16:54
EPA

Informacija da je čahura nađena nakon napada u Parizu iz BiH ponovo je otvorila pitanje nezakonite trgovine oružjem.

Iz SIPA-e su za N1 istakli da je ta agencija tokom 2012. i 2013. godine radila na više predmeta u vezi sa ovom problematkom, u okviru čega je registrirano da je ilegalno naoružanje tranportovano iz BiH preko Hrvatske i drugih zemalja do krajnjeg odredišta u Francuskoj.

Saradnja sa policijskim strukturama Francuske tokom 2012. i 2013. godine ostvarena je u pet predmeta koji se odnose na krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe. Radi se o predmetima kodnih naziva “Metz”, “Pink”, “Francuzi-1”, “Francuzi-2” i “Asterix“, saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjetimo, 2012. godine dvoje francuskih novinara uradili su dokumentarni film i prikazali ga na kanalu M6, a u dokumentarcu su pokazali kako nije bilo uopće teško da u BiH kupe oruže i prošvercaju ga u Francusku.

Naime, oni su na Palama, blizu Sarajeva, kupili kalašnjikov za 400 eura, pušku stavili u torbu i autobusom doputovali do Pariza.

Iste godine, carinici iz francuskog grada Metz uhvatili državljanina BiH koji je pokušao prošvercati šest pušaka Zastava M70 koje je rastavio i sakrio u okvir vrata i blatobrane prednjih kotača.

Također, u akciji Pink u okolini Parizi 2013. godine lišeno je slobode pet državljana BiH koji su u vozilu krili 11 kalašnjikova, 16 pištolja, jedan automatski pištolj Skorpio, prigušivače i veću količinu municije.

Kako saznajemo u SIPA-i u akcijama Francuz 1 i Francuz 2 2012. godine, uhapšeo je više osoba, državljana BiH i Francuske, kod kojih je nađeno oružje, a u akciji Asterix pripadnici MUP-a Hrvatske zaplijenili su automatske puške i 510 komada metaka, a za nelegalnu trgovinu oružjem osumnjičene su četiri osobe iz BiH protiv kojih je SIPA podnijela izbvještaj Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo,  zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac kazao je za N1 da je sporna čahura, koja je pronađena nakon napada u Parizu, porijeklom iz BiH.

“Proizvedena je 1986. godine u Igmanu iz Konjica, a danas ova municija postoji u skladištima Oružanih snaga, ali i u svakom drugom domaćinstvu koje ima oružje”, kazao je Marjanac.

Više u Dnevniku u 19  na N1.