Gaši za N1: Bh. potrošači se ne trebaju plašiti GMO-a

Vijesti 14. jan 201509:44 > 09:52
N1

Od stotinjak uzoraka hrane, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno, pokazale su laboratorijske analize Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

S druge strane, u Inspektoratu RS-a tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah. Dodatne analize su, kažu, pokazale kako na tržištu nema GMO proizvoda.

Fuad Gaši, profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu govorio je o ovoj temi u Novom danu.

Gaši je također dodao da potrošači “nemaju razloga za strah”.

“Ne postoji ni jedna naučna studija koja je pokazala da je konzumacija genetski modificiranih organizama, bilo u stočnoj hrani ili u ljudskoj prehrani, štetna”, rekao je gost Novog dana i dodao da postoje mnoge “zablude” kada je u pitanju GMO.

“Ljudi misle da je sve što je drugačije, u smislu drugačijeg izgleda ili okusa da je to genetski modificirano. To je zabluda”.

“Jedan od zabluda također je da se GMO namirnica mogu vizuelno prepoznati. Npr., paprike raznih boja – žuta, zelena i crvena u pakovanju, sve iste veličine i oblika, to nije proizvod GMO-a nego jednostavno se radi o križanju da se dobije što bolja sorta”, tvri Gaši.

Gost Novog dana je rekao da nema razlike između GMO i tradicionalno uzgojenog voća i povrća, kada govorimo o količini vitamina i općenito nutritivnim sastojcima.

“Jedan ili par gena se doda da bi biljka stekla otpornost na herbicide ili određenu bolest. One stotine hiljada gena koje regulišu sve ostale biohemijske proizvode zbog kojih mi imamo vitamine, vlakna itd…sve ostaje isto”, istakao je Gaši.

Profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu na kraju gostovanja je objasnio šta je GMO.

“GMO je biljka od koje su prozvede neki oblik prehrambene namirnice koja sadrži tzv. rekombinantnu DNK. To znači da gene jednog živog bića prebacite u drugo bez križanja. Najčešće su to geni koji su vezani za otpornost na određene biljne štetnike”, objasnio je gost Novog dana i podsjetio da tehnologija GMO “nije savršena” i da nije riješila probleme gladi kako se na početku njene primjene mislilo.