Rusmir Mesihović generalni direktor KCUS-a

Vijesti 14. jan 201520:12 > 20:16
fbihvlada.gov.ba

Nakon provedene konkursne procedure i izvještaja podnesenog od Komisije za provođenje postupaka izbora kandidata za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajev (KCUS), Upravni odbor te medicinske ustanove donio je jednoglasnu odluku o imenovanju prof. dr. Rusmira Mesihovića za generalnog direktora KCUS-a.

“Mandat generalnog direktora traje četiri godine. Upravni odbor izražava zadovoljstvo imenovanjem prof. dr. Mesihovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a, s obzirom na njegove respektabilne stručne i naučne reference te dugogodišnje iskustvo”, saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a.  

Prof. dr. Rusmir Mesihović rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju, a 1988. godine i Medicinski fakultet. Specijalista je interne medicine. U KCUS-u je radio 20 godina, tokom kojih je, između ostalog, obavljao i funkciju zamjenika šefa Klinike za gastroenterohepatologiju, šefa Odjeljenja za endoskopsko-radiološku dijagnostiku, a od 2008. godine bio je i šef Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a.  

Aktuelni je ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Član je brojnih evropskih i svjetskih stručnih udruženja, između ostalog i Evropskog udruženja za bolesti jetre (EASL), Evropskog udruženja za gastrointestinalnu i abdominalnu radiologiju (ESGAR), Evropskog udruženja za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), Američkog gastroenterohepatološkog udruženja (AGA), te Američkog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ASGE). Autor je pet knjiga te autor ili koautor 145 naučnih radova, pregledanih članaka, stručnih radova, izlaganja na kongresima i kongresnih saopćenja.