Grbić za N1: Prevoznici se bore protiv bogaćenja pojedinaca

Vijesti 15. jan 201509:51 > 09:55
N1

Udruženje prevoznika bh. entiteta Republika Srpska najavilo je za danas u podne blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala BiH. Prevoznici će blokirati prelaze do stavljanja van snage Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača te donošenja novog.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz Republike Srpske istakao je za N1 da sporni pravilnik služi za bogaćenje pojedinaca.

vezana vijest

“Razlog današnjeg štrajka je objavljivanje pravilnika Ministarstva komunikacije i transporta koji je stupio na snagu 1. januara 2015. U tom pravilniku ima niz nezakonitih stvari i pravilnik apsolutno nije prilagođen prevoznicima nego pojedincima”, rekao je Grbić i dodao da su i ranije upozoravali na “nepravilnosti u pravilniku”.

“Tražili smo od nadležnih institucija da se povuče pravilnik i, nažalost, morali smo danas da krenemo u blokadu svih graničnih prelaza na nivou RS-a”, naveo je.

Predsjednik Udruženja prevoznika iz RS je rekao da je sporna stavka u pravilniku gdje stoji da svu potrebnu papirologija prevoznici iz Republike Srpske predaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, a elektronskim putem da se sva dokumentacije proslijeđuje u Sarajevo. On je istakao da elektronski sistem između dva ministarstva nikada još nije uspostavljen.

“Jedan od najvećih problema je obuka vozača i menadžera koja je apsolutno nepotrebna i služi samo za bogaćenje pojedinaca. Tražili smo da se izmjeni stavka u pravilniku gdje se kaže da prevoznik, da bi dobio licencu, mora posjedovati depozit od 9.000 eura po jednom, a 5.000 po svakom narednom vozilu”, tvrdi Grbić i dodao je da je to “van svake pameti” jer prevoznik ne može ući u osnovni kapital.