Nije prihvaćeno razmatranje smjene Džaferovića

Vijesti 15. jan 201510:44 > 10:46
N1

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), kao ni Prošireni kolegij ovog doma nisu prihvatili da se inicijativa za smjenu Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg tog doma uvrsti u dnevni red sjednice Predstavničkog doma zakazane za danas.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) izjavio je  da su za tu inicijativu glasali samo članovi kolegija dva kluba i to Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čija to i bila inicijativa, te Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.  

SNSD je zatražio smjenu Džaferovića nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio da će Tužilaštvu BiH proslijediti dokumentaciju koja se odnosi na odgovornost Džaferovića i drugih vezano za ratna dešavanja u Vozućoj.  

Džaferović je i danas ponovio da se radi o gnusnoj laži, monstruoznoj konstrukciji te je i sam pozvao Tužilaštvo BiH da se što prije očituje o tome, najavivši da će, ako se protiv njega pokrene krivični postupak, sam odstupiti s mjesta predsjedavajućeg.  

Istakao je da ukoliko se tvrdnje Kebe pokažu kao laž, zahtijevat će da se protiv Mirsada Kebe pokrene krivični postupak zbog krivičnog djela lažnog prijavljivanja.  

Predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac kazao je novinarima da je SNSD predložio smjenu kao tačku dnevnog reda – Prijedlog odluke o razrješenju Džaferovića s pozicije predsjedavajućeg – naglašavajući da su Kebine optužbe osnovane.  

“S obzirom da predsjedavajući predstavlja Dom on to ne može činiti u Domu u kome dolazimo mi iz Republike Srpske jer se sumnjiči da je prikrio i kasnije nije procesuirao krivično djelo ratnog zločina”, pojasnio je Košarac.

Iznio je podatak da su Srbi osuđeni, zaključno s 31. decembrom 2014. godine, na 1.200 godina zatvora, a Bošnjaci na oko 180 godina i Hrvati nešto manje te je dodao da SNSD ima univerzalni pristup prema ratnim zločinima, ali ne može vjerovati Tužilaštvu BiH koje nije procesuiralo odgovorne za ratne zločine nad Srbima.    

Razmatranje ove inicijative mogu zatražiti poslanici i na samoj sjdnici Predstavničkog doma PSBiH, što će, prema najavi Košarca uoči sjednice, ovaj klub to i uraditi.