SNSD i SBB napustili sjednicu Predstavničkog doma

Vijesti 15. jan 201512:56 > 13:02
N1

Mirsad Đonlagić i Staša Košarac, šefovi klubova poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tražili su danas smjenu Šefika Džaferovića (SDA) s pozicije predsjedavajućeg. Prijedlog da se to razmotri nije prihvaćen.

Nakon što prijedlog o razmatranju smjene Šefika Džaferovića nije prihvaćen poslanici SNSD-a I SBB-a su napustili sjednicu.

Košarac je kazao da će u SNSD-u organizovati sastanak na kojem će dogovoriti daljnje korake, dok je Đonlagić istakao da če napustili sjednicu iz protesta što ne znači da sutra neće doći.


Smjena je zatražena nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio da će Tužilaštvu BiH proslijediti dokumentaciju koja se odnosi na odgovornost Džaferovića i drugih vezano za ratna dešavanja u Vozućoj.

Đonlagić i Košarac su istaknuli da Džaferović ne može biti predsjedavajući dok se ove stvari ne razjasne budući da su ocijenili da se radi o teškim optužbama, a Košarac je dodao da izjave Džaferovića nisu primjerene ni kada je govorio o obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske.