Hadžić: Pravilnik je po zakonu, radit ćemo na izmjenama

Vijesti 15. jan 201514:00 > 14:05
N1

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zahtjevom Vlade RS za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača i podržalo je zaključke donesene na današnjem sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića s ministrom prometa i veza RS i predstavnicima resornog federalnog ministarstva.

Prisutni na sastanku s ministrom Hadžićem jednoglasno su zaključili da je postojeći Pravilnik o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača donesen u skladu sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, iz 2001. godine, i u zakonitoj proceduri, te ostaje na snazi, izuzev roka za izdavanje licencija.

Uzimajući u obzir sve okolnosti nastale nakon stupanja na snagu Pravilnika, ostavlja se rok od 90 dana (do 15. 4. 2015. godine) kao konačan rok za okončanje postupka izdavanja licencija Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

VEZANA VIJEST

Praktično, do tada će važiti ranije izdane licencije na svim razinama u BiH, s tim da je krajnji rok za predaju zahtjeva na državnoj razini za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača do 5. maja 2015. godine, jer će od 15. maja 2015. godine isključivo važiti licencije izdane na državnom nivou.

Ministarstvo komunikacija i prometa će formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika ovog ministarstva, entitetskih ministarstava  i ekonomskih komora te Brčko Distrikta BiH, sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima za izdavanje licencija i kvalifikacijskih kartica vozača, soapćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, udruženje prevoznika Republike Srpske, kako su i najavili, danas su u 12 sati blokirali granični prelaz Gradiška te terminale za teretni saobraćaj. Prevoznici su najavili da će blokirati prelaze do stavljanja van snage Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača te donošenja novog.