Prevoznici iz RS ne prihvataju odluku Vijeća ministara BiH

Vijesti 15. jan 201515:01 > 15:05
N1

Odluka Vijeća ministara BiH kojom je ostavljen rok od 90 dana za okončanje postupka izdavanja licenci Ministarstva komunikacija i prometa BiH prevoznicima u međunarodnom transportu je neprihvatljiva za međunarodne prevoznike iz RS, izjavio je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Istakao je da odgoda o prolongiranju rokova za izdavanje državnih licenci „ništa ne rješava“.

“Mi ne odustajemo od naših zahtjeva i nastavićemo s blokadom graničnih prelaza i carinskih terminala sve dok Pravilnik o licenciranju ne bude izmijenjen i svi naši zahtjevi usvojeni”, kazao je Grbić.

Članovi Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS danas u podne počeli su blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala u RS-u,  a osim izmjena Pravilnika o licenciranju zahtijevaju da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, odnosno da se posredstvom ovog Ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Od državnog Ministarstva transporta i komunikacija zahtijevaju da u zakon uvrsti da kamioni prevoznika ulaze u kapital firme, odnosno ukidanje depozita od 9.000 eura po jednom vozilu i po 5.000 eura za svako naredno. Zahtijevaju i da se ukine škola za obuku vozača u Širokom Brijegu, jer je to, tvrde, samo „uzimanje novca od prevoznika za dobrobit nekoga iz resornog državnog ministarstva“.