Austrijski list Standard o spornim izjavama Kurza

Vijesti 25. aug 201708:00 > 08:01
Anadolija

Izjava austrijskog ministra vanjskih poslova da se ženama u BiH plaća da bi se pokrivale i grupa mladih iz Bochuma koja dvije sedmice boravi u BiH su neke od tema pisanja štampe na njemačkom jeziku.

Austrijski list „Standard” je objavio tekst Adelheid Wölfl u kojem se bavi izjavom ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza da se ženama u BiH plaća da bi se pokrivale. List prenosi reakciju Rijaseta Islamske zajednice u BiH u kojoj se navodi da je takva izjava „neumjerena“ i da je riječ o predizbornoj retorici, piše Deutsche Welle.

„Mislimo da bi najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu“, navodi se pored ostalog u saopštenju.

Adelheid Wölfl u tekstu podsjeća da „već 25 godina kruži priča da se ženama u BiH plaća da bi se pokrile. „Takve ´ponude` dolaze prije svih od inostranih nevladinih organizacija. Nema dokaza da li žene zaista i prihvataju takve ponude. Ukoliko to i postoji, radi se o pojedinačnim slučajevima“, piše pored ostalog u listu „Standard“.

„Činjenica je da je Sarajevo trenutno preplavljeno ženama u burkama. Uglavnom se radi o turistkinjama iz zalivskih zemalja. Turistkinje iz Dubaija, Kuvajta ili Saudijske Arabije u posljednje dvije ili tri godine sve više posjećuju ovu balkansku zemlju jer vole njena brda i rijeke. Potpuno pokrivenim ženama nisu oduševljeni ni Bosanci. U BiH postoji preko 60 selefijskih zajednica. Žene iz tih zajednica su često također potpuno pokrivene, ali zato jer pripadaju tom ekstremnom pravcu.”

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo na upit lista „Standard“ da navede konkretne slučajeve da se ženama plaća pokrivanje. U odgovoru se navodi da je austrijski ministar vanjskih poslova takve informacije dobio od sagovornika prilikom posjeta glavnim gradovima balkanskih zemalja.

Ministarstvo nije navelo konkretne slučajeve. Pravi problem je da bosanske selefije za turiste iz Zaliva rade kao vodiči i na taj način zarađuju mnogo novca.

Međutim, to nema veze sa sve većim uticajem Saudijske Arabije. Poslovi se također obavljaju u granicama. Saudijska Arabija je prošle godine sa 17,1 milion eura na listi stranih investitora u BiH bila osmom mjestu”, piše pored ostalog list „Standard”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.