Skupocjeni automobili političara u BiH: Potreba ili luksuz?

Vijesti 26. aug 201718:54 > 18:56
N1

Organizatori nedavnog prosvjeda u Banjoj Luci pod nazivom "Zatvori škole, kupi audi" prikupili su 3.000 potpisa, koliko im je potrebno kako bi peticiju protiv nabavke skupih automobila predali Vladi Republike Srpske. Traže da se ograniči iznos za nabavku službenih vozila na 50.000 KM. Pojedini političari već su pod pritiskom javnosti popustili.

Kada su završili sa dobrovoljnim skupljanjem potpisa za peticiju na Trgu Krajine, mladi iz organizacije “Restart Srpske”, krenuli su na teren. Iznenadno su, mimo protokola, pitali ministricu lokalne uprave i samouprave RS Lejlu Rešić da li će podržati da se cijena službenih vozila ograniči na 50.000 KM.

Draško: Da li biste potpisali peticiju za ograničavanje cijene do 50000?

Rešić: Pa, bih potpisala.

Draško: Pa, hoćete li?

Rešić:Pa, ne bih… Zato što znate gdje sam, šta radim.

Draško: Nama bi značilo, ako ste Vi protiv toga, pošto ste vi ministar

Rešić: Molim Vas, nemojte snimati.

Protokol: Ovo je sportski događaj, nma mjesta za politiku.

Draško: Potpis nismo dobili, hvala..

Ministrstvo na čijem je čelu Lejla Rešić uskoro bi trebalo da dobije novu škodu od 75.000 KM. Ministar rada u planu javnih nabavki ima luksuzno vozilo od 134.000 KM, no posao još nije zaključen.

Bunt organizacije “Restart” počeo je kada je ministar prosvjete u momentu kada je objavljeno da se zatvara 15 područnih odjeljenja i škola, sebi nabavio skupocjeni audi od 115 000 KM. Pod motom “Zatvori škole, kupi audi”, protestvovalo je 300 građana, no njihov glas tada ministar nije čuo. Zato jeste predsjednik RS Milorad Dodik.

“Žao mi je što mladi ljudi nemaju nimalo inicijative, osim da prave scene. Predložiću da se zakonski odredi da 10 odsto od vrijednosti svakog nabavljenog automobila u javnim preduzećima i službama bude uplaćeno u Fond solidarnosti za liječenje djece u Republici Srpskoj. Pa ko hoće nek izvoli. To je moj odgovor na to. Na tu temu treba staviti tačku”, naveo je Dodik.

Ranije je ministar inostranih poslova Igor Crnadak poništio tender za nabavku službenog vozila. Slično je obećao da će uraditi I gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Član BH Predsjedništva Mladen Ivanić vozi se u automobilu koji je plaćen gotovo 200.000 KM, ali kaže da je smanjio vozni park u odnosu na svog prethodnika..

“Ja sam dva vozila poklonio lokalnim zajednicama i smanjio ga. Vozila koja sam koristio i koristim, su u skladu sa ranijim normama, isti tip. Sasvim je prirodno da da mladi imaju pravo svoj stav, da izvrše pritisak, ja ću to poštovati. Vi ste u Banjaluci svjedoci da se ne vozam velikim limuzinama po gradu, da često idem sam pješice, bez neke velike frke oko sebe”, kazao je Ivanić.

Najčešći izbor BH političara su njemačka vozila. Uz to i četverolitarski turbo motori, pogon na sva četiri točka, biraju se i sportska sjedišta sa elektroopodrškom za leđa.

Građani BiH voze najstarije automobile na Balkanu, s prosjekom godina od 17 i više. Političari koje su birali ipak idu u korak s balkanskim kolegama, te nabavljaju skupocjene četvereotočkaše s luksuznom opremom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.