Čović: Prlićeva knjiga o značaju projekta hrvatskog naroda

Vijesti 28. aug 201720:40 > 20:41
N1

Hrvatska Republika Herceg Bosna nastala je na današnji dan prije 24 godine, a ovaj datum obilježen je večeras u Mostaru ceremonijom na kojoj je učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Akademija povodom 24. godišnjice ovog događaja kao i predstavljanje knige Jadranka Prlića “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne” održani su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Na obilježavanje ove godišnjice različito se gleda u BiH danas. Za jedne, temeljna i legitimna, za druge paradržavna tvorevina. Kome i za šta služi obilježavanje godišnjica tvorevina koje više ne postoje, i kakav je to zalog za budućnost države BiH?

Čović je večeras govorio o značaju ovog datuma.

”Meni se čini da je uistinu došlo vrijeme da mi ove obljetnice, posvećujući ih ljudima koji su dali svoje živote da bismo mogli živjeti u Bosni i Hercegovini, obilježavamo na način da možemo s ponosom kazati da smo stvarno uredili Bosnu i Hercegovinu po mjeri čovjeka i sva tri konstitutivna naroda i da možemo ovdje živjeti bolje. Ja sam sretan da mogu dati doprinos za jednu stabilnost u BiH”, kazao je Čović.

On je naglasio da je zadatak svih prisutnih na ovoj ceremoniji da se sjećaju na ljude koji su pokrenuli projekat koji je, kako je kazao, pomogao u opstanku BIH.

”Naš zadatak je sjećati se na sve drage ljude koji su pokrenuli jedan veliki projekat da bi Bosna i Hercegovina preživjela. Presude će biti kakve će biti, o tome razmišlja pet članova Sudskog vijeća. Ja sam duboko uvjeren da tih šest ljudi ničim nisu zaslužili da na ovaj način imamo odnos prema njima. Vjerujem da će knjiga (Jaranka Prlića) koja će večeras biti predstavljena javnosti govori ili dokumentira značaj projekta hrvatskog naroda u BiH”, dodao je on.

Više o temi čitajte na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.