Hadžialić: U BiH se sve svodi na nacionalne interese

Vijesti 31. aug 201709:48 > 10:09
N1

Aida Hadžialić, rođena u Bosni i Hercegovini, u Švedsku je odselila kao petogodišnjakinja 1992, bježeći pred radom. Još u srednjoj školi uključila se u pokret socijaldemokratske omladine, pa je s 23 godine izabrana u gradsko vijeće.

Kada ju je ministar Stefan Loefven 2014. imenovao u vladu imala je samo 27 godina i tako je postala najmlađa ministrica u historiji Švedske. Ostavku na mjesto ministrice obrazovanje dala je prošle godine, a ove je pokrenula Ured Nordijskih zemalja koji djeluje u Švedskoj, Štokholmu i Helsinkiju. Iz Štokholma se u Novi dan javila upravo Aida Hadžialić s kojom smo razgovarali o Nordic West Officeu.

Ovo je inače prvi put da je govorila nakon ostavke na poziciji ministrice obrazovanja.

O Nordic West Officeu je rekla kako je nakon ostavke razmišljala šta će biti njen sljedeći potez te je odlučila da želi promovisati nordijsku ekonomiju, kako u Americi tako i u Britaniji.

Između ostalih, sa mnom u timu je i bivši direktor Nokije, koji je veoma jaka ličnost u nordijskoj ekonomiji i drago mi je da imam tako jaku osobu pored sebe da ojačamo poziciju nordijske ekonomije na Zapadu“, kazala je.

Među najbrojnijom je bh. dijaspora u Švedskoj, a o tome kakav je imidž BiH spram Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Švedskoj i kakvi su članovi zajednice je istakla kako su Bosanci i Hercegovci jako uspješni u kulturi, biznisu, sportu. Navela je i kako je važno reći da ovo nije pitanje bosanske genetike, već da je pitanje konteksta u vezi toga šta je Bosancima i Hercegovcima Švedska pružila, odnosno dala im je priliku da se razvijaju.

Govorila je i o stanju u BiH te kazala kako prati dešavanja u našoj zemlji.

Brine me situacija i mislim da je politička nestabilnost ogromna te mislim da neke temeljne stvari još uvijek fale kad je u pitanju socijalna sigurnost, zdravstvo, školstvo, a to bi se lako dalo razviti, ali mora biti politička volja za to“, navela je Hadžialić za N1.

Politička volja je najvažniji dio, a u BiH se trenutno sve svodi na nacionalne interese, granice, fali globalna perspektiva. Nordijske države nemaju više od 25 miliona stanovnika, ali vladamo svjetskom ekonomijom zato što sve ove države gledaju kako da ojačaju ekonomiju i mislim da bi i BiH trebala  raditi u istom smjeru – ojačati zajedničke stvari a ne raditi jedni protiv drugih“, dodala je.

Na pitanje kako na sva dešavanja gleda godinu dana nakon podnošenja ostavke na mjesto ministrice obrazovanja je odgovorila kako je preuzela odgovornost i da ostavka nije bila planski, ali da joj bilo važno da bude primjer kako se treba odnositi.

I političari bi trebali na isti način izgraditi jedan moralni sistem kako bi čitavo društvo ojačalo“, kazala je.

Aida Hadžialić je proglašena za buduću najmoćniju osobu u Švedskoj, a o tome šta to znači je rekla: “To znači da želim biti dobar primjer ljudima, želim vratiti Švedskoj sve što mi je Švedska dala, želim pomoći BiH na ovoj novoj poziciji i čovjek uvijek treba misliti kako ići naprijed, trebamo se fokusirati na snove a ne na ono što je bilo“.

Za N1 je navela i kako BiH treba ulagati u školstvo, jer su mladi ljudi budućnost BiH, a naša zemlja trenutno gubi puno znanja jer mladi napuštaju državu i ne ulaže se u školski sistem što je ogromni gubitak za državu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.