Osmanović za N1: Zašto ne treba graditi Pelješki most

Vijesti 31. aug 201718:56 > 18:59
N1

Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović u programu N1 kazao je razloge zbog čega Hrvatska ne bi trebala i smjela početi gradnju Pelješkog mosta.

On je upoznao hrvatskog resornog ministra Olega Butkovića o postojanju ozbiljnih pravnih smetnji u pogledu izgradnje mosta – što Hrvatska najavljuje određeni period.

“Mi smo razgovarali, ali nema potpisanog dokumenta. Niti odluke, kao ni Predsjedništva BiH koje nije dalo signal za gradnju. Ne znam na koji se sporazum poziva Plenković. Dokumenti koje su sačinile radne grupe – nisu još validni”, ocijenio je.

Šta ako se Hrvatska ogluši?

“BiH ne može i ne smije dopustiti da neko zabrani pristup slobodnim vodama. BiH je pomorska država i ima pravo pristupa slobodnom moru. BiH ima pravo na koridor, a on porazumijeva da nad njim ima suvereno pravo ta pomorska država. U koje može da šalje i dolaze svi brodovi, veliki mali, nadlijeću avioni i polaže pomorske kablove. Druga država nema pravo da spriječi taj koridor”, izjavio je Osmanović.

Tvrdi da je EU ishitreno reagovala sa davanjem sredstava za izgradnju Pelješkog mosta, ali očekuje kompromisno rješenje.

“Da vidmo kako će Hrvatska riješiti pitanje obala, ne sprječavajući direktnu povezanost BiH sa obalom”, izjavio je Osmanović.

“Svi se zalažemo da BiH i Hrvatska trebaju raditi da odnosi budu bolji i bolji, i da bude uvažavanja. BiH je pomorska država – i obje zemlje moraju do kraja ispoštovati konvenciju UN-a, koja je popisala šta pripada pomorskoj državi”, pojasnio je ministar civilnih poslova BiH.

Ovo pitanje do sada nije bilo na dnevnom redu Vijeća ministara, a razlog je, kako je kazao, zbog toga što je materijal došao kasno, te će se o Pelješkom mostu razmatrati na nekoj od narednih sjednica.

“Vijeće ministara nema stav u pogledu Pelješkog mosta, imamo stav Predsjedništva iz 2007. godine, kada smo pozvali Hrvatsku da se obustavi gradnja”, kazao je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, u emisiji Dan uživo na N1.

Detaljnije u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.