Nastavak sage o gradnji Pelješkog mosta

N1

Dok Hrvatska nastavlja sa pripremama za gradnju Pelješkog mosta, dužnosnici BiH šalju pisma.

Jedni kritiziraju, drugi ohrabruju izgradnju mosta. Predsjedatelj Vijeća ministara šalje poruke da su potrebni razgovori i dobrosusjedski odnosi, a u Hrvatskoj u znak dobrosusjedskih odnosa poručuju, gradimo most.

Za međunarodne odnose Ustavom BiH nadležno je Predsjedništvo BiH, poručuje ministar pravde BiH Josip Grubeša, reagujući na pismo ministra civilnih poslova Adila Osmanovića.

Grubeša u svom pismu upućeno ministru saobraćaja Hrvatske Olegu Butkoviću, ohrabruje Hrvatsku da nastavi sa procedurom gradnje, jer je, kako navodi, ispunila sve obaveze prema BiH

Pismo za pismom, saopštenje za saopštenjem. Pa tako i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić poručuje da se razgovor sa Hrvatskom nastavlja i da mora biti baziran na međusobnom razumjevanju i pravilima međunarodnog prava

“Razgovor s Republikom Hrvatskom se nastavlja i bit će neophodno da se, osim pitanja Pelješkog mosta, bez bilo kakvog daljnjeg odlaganja finalizira proces razgraničenja između BiH i R. Hrvatske, posebno po pitanju razgraničenja na moru, što podrazumijeva utvrđivanja međunarodnog plovnog puta i izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more na kojem će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije. Rješavanjem ovih pitanja putem odgovarajućih međunarodnih ugovora bila bi potvrđena obostrana namjera jačanja dobrosusjednih odnosa.”

“Nema ni jednog razloga da bi mi odustali od izgradnje pelješkog mosta i molim kolege u BiH da u tim dobrim dobrosusjedskim odnosima i ozračju, to tako i shvate”, ocijenio je Oleg Butković, ministar mora i promaeta Hrvatske.

A kolege u BiH različito shvataju početak gradnje mosta. Na prvoj narednoj sjednici državnog parlamenta očekuje se rasprava o ovom pitanju.

“Jeste li vi razgovarali sa gospodinom Izetbegovićem, ipak ste vi članovi zajedničkog Predsjedništva? Šta mislite šta smo radili zajedno zadnjih sedam dana. Ne samo ja i Izetbegović, već ja i gospodin Izetbegović, gospodin Ivanić, gospodin Zvizdić, Bevanda i Šarović. Pokušavamo tražiti rješenja da izbjegnemo probleme”, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BIH.

Ali zato Hrvatska rješava i to na taj način da je 15. septembra predviđeno da se predaju ponude za izvođače radova. A već u oktobru bi se mogao znati izvođač, čime bi Hrvatska već počela sa izgradnjom Pelješkog mosta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.