Poruka sa Bleda: Prestati se ponašati histerično u regionu

Vijesti 05. sep 201709:51 > 09:54
N1

Na Bledu je počeo Strateški forum, a na njemu ove godine učestvuje više od 1.000 predstavnika iz oblasti politike, poslovnog svijeta, turizma, nevladinog sektora i drugih oblasti značajnih za društveno djelovanje.

Učesnici dolaze gotovo iz cijelog svijeta, a za N1 o porukama sa prvog dana foruma i panela govorio je Dejan Novaković, direktor Jadranskog savjeta.

On je kazao da Arbitraža Hrvatske i Slovenije nije zasjenila sve, te da je većina složna da Hrvatska mora prihvatiti odluku.

Novaković je prenio poruku Federice Mogherini, koja je kazala da sve ono što se dešava na Balkanu je benigno u odnosu na ono što se sada dešava u svijetu.

“Govorilo se o terorizmu, nuklearnoj bezbednosti. Pozivalo se i na izjavu Angele Merkel, koja je predložila prekid razgovora sa Turskom. To bi dosta utjecalo na sve i promijenilo odnose u svetu. Turska bi se okrenula istoku, i u budućnosti bi se pridružila BRIC-u”, pojasnio je.

Poruke prvog dana pozivaju na zdravu regionalnu politiku.

“Prestati se ponašati histerično u regionu. Poruka EU dužnosnika je da moramo sami rješavati naše probleme. Postoje stvari u svetu koje izazivaju veću pažnju danas”, kazao je Novaković.

“Danas imamo probleme bazirane na prošlosti, a nalazimo se pod terorm sadašnjice. Najgore je što nemamo viziju budućnosti. Potrebna je strategija za region, sučeljavanje s prošlošću, a budućnost se gradi na nacionalizmima”, ocijenio je gost Novog dana koji se putem Skypea javio uživo u program N1.

Novaković je ocijenio da se državni političari bore sa lokalnim temama, dok drugi svojataju entitete, rade na formiranju novih…

“Nadam se da će biti dovoljno pameti da do toga ne dođe”, kazao je.

O Deklaraciji između Srbije i RS kaže: “U Dejtonskom sporazumu stoji da može da dođe do sporazuma, ako ne zadire u unutrašnju politiku. Opasnije teme su sećanja na druge deklaracije, one koja nikada nije objelodanjena, deklaracija SANU-a”.

Tvrdi da se 22 godine nakon rata u BiH i dalje priča kakva država treba da bude. “To je unutrašnje pitanje – za koje ne treba nikakva pomoć suseda. Novi Balkan mora da bude dio EU, zajednički da deluje. Ako toga nema, u narednih 10 godina EU će se okrenuti sama sebi”.

Novaković kaže da ako se ne opametimo – vidjet ćemo da EU ne otvara tako lako pregovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.